19 / 04 / 2024

Apartmanın çatısı ortak alan mıdır?

Apartmanın çatısı ortak alan mıdır?

Apartman çatısında herhangi bir tadilat ve onarımın yapılması durumunda masrafların kim tarafından karşılanması gerekir? Apartmanın çatısı ortak alan mıdır? Masrafları tüm kat malikleri mi öder?



Apartmanın çatısı ortak alan mıdır?

Apartmanda meydana gelen problemler arasında apartman çatısından su sızması sorunu yer alıyor. Peki, apartman çatısında herhangi bir tadilat ve onarımın yapılması durumunda masrafların kim tarafından karşılanması gerekir? Apartmanın çatısı ortak alan mıdır? Masrafları tüm malikler mi öder?


Kat Mülkiyeti Kanunu 4. madde gereğince apartman çatısı, anagayrimenkulün ortak alanları arasında sıralanıyor:


IV - Ortak yerler:

Madde 4 – Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.


a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler,asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık veçamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup 

bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar, 


b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,


c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri.

Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.


Çatı ile ilgili tadilat veya bir tasarruf işleminin yapılabilmesi ancak, kat maliklerinin oybirliği ile verecekleri karar ile söz konusu oluyor. Konu ile ilgili husus 45. maddede şu şekilde sıralanıyor:


Madde 45 – Anagayrimenkulün bir hakla kayıtlanması veya arsanın bölünmesi ve bölünen kısmın mülkiyetinin başkasına devrolunması gibi temliki tasarruflar veya anayapının dış duvarlarının, çatı veya damının reklam maksadiyle kiralanması gibi önemli yönetim işleri ancak bütün kat maliklerinin oybirliğiyle verecekleri karar üzerine yapılabilir.



Apartman Çatı Kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön