28 / 03 / 2024

Apartmanlarda risk değerlendirmesi ertelendi mi?

Apartmanlarda risk değerlendirmesi ertelendi mi?

Kapıcı, bahçıvan ya da güvenlik görevlisi çalıştıran apartmanlar, 1 Ocak 2013 den itibaren risk değerlendirmesi yapmak zorunda oluyor. Peki,apartmanlarda risk değerlendirmesi ertelendi mi?



Apartmanlarda risk değerlendirmesi ertelendi mi?

30.06.2012 tarihinde yayınlanan ve 01.01.2013 tarihinde yürülüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 4. maddesi 1‐c bendine göre, sigortalı çalışanı bulunan tüm işyerlerinde risk değerlendirmesi yapılmasını zorunlu oluyor. Bu zorunluluk işveren yükümlülüğünde oluyor. 


Apartmanlarda ve işyerlerinde Risk değerlendirmesi esasları 29.12.2012 tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği ile belirlenmiş olarak karşımıza çıkıyor.  Risk değerlendirmesi yapılmasının amacı: İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 5. Maddesinin 1 Nolu bendinde ' İşveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır 'şeklinde açıklanıyor. 


Apartmanlarda risk değerlendirmesi amacı apartman,işyeri veya siteler için güvenli yaşam alanı yaratmak olarak ifade ediliyor.Risk oluşturabilecek olan tehlikelerin belirlenmesi ve bu tehlikelerin risk oluşturmadan ortadan kaldırılması için çalışmaları başlatılmasına risk değerlendirme süreci deniyor. 


Kat malikleri; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile risk analizi (değerlendirmesi )yaptırmak zorunda oluyor. Kat malikleri risk değerlendirmesi çalışmasını Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olarak karşımıza çıkıyor. Peki,apartmanlarda risk değerlendirmesi ertelendi mi?


İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan  apartmanlarda iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma maddesi 30 Haziran 2014′ten 30 Haziran 2016'ya kadar ertelendi. Ancak bu erteleme apartmanlarda risk değerlendirmesi ile ilgili olmuyor. 


Apartman risk analizi yaptırmama cezası!

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön