28 / 03 / 2024

Aralık ayı kira artış oranı 2015!

Aralık ayı kira artış oranı 2015!

Taşınmaz kiralamalarında mal sahibi ile yapılan sözleşmenin uzaması halinde yeni kira döneminde kira bedelinde artış yapılıyor. Peki, ne kadar artış yapılabilir? İşte Aralık ayı kira artış oranı 2015..



Aralık ayı kira artış oranı 2015!

Mesken ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile yapılan sözleşmenin uzaması halinde yeni kira döneminde kira bedeline zam yapılıyor. İşyeri kiralamalarında mal sahibi istediği oranda zam yapabiliyor. Ancak meskendeli kiracıya kanunda belirtilen sınırlamalar dahilinde zam yapılabiliyor.


Kanunen; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kanun kapsamında ÜFE oranları belirtilmesine rağmen hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiği belirtilmiyor. Buna göre, ÜFE oranlarından TÜİK'e göre bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada kullanılması öngürülüyor, Yargıtay'a göre ise on iki aylık ortalamaların hesaplamada kullanılması gerekiyor.


Aralık ayı ÜFE oranları:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,42 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,33 artış gösterdi.


Örnek hesaplama

Mevcut kira bedeli: 1000 lira

Kira zam oranı: yüzde 5,25 / 5,33

Zam bedeli: 52,5 TL / 53,3 TL

Zamlı kira bedeli:1052,5 TL / 1053,3 TL



2015 Kasım Ayı Kira Artış Oranı!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön