26 / 04 / 2024

Aralık ayında kiraya ne kadar zam yapılır?

Aralık ayında kiraya ne kadar zam yapılır?

Kanunen kiraya dönemin ÜFE oranlarından fazla zam yapılamıyor. Peki, 3 Aralık 2015 tarihinde açıklanan enflasyon oranlarına göre Aralık ayında kiraya ne kadar zam yapılır?



Aralık ayında kiraya ne kadar zam yapılır?

Ev veya işyeri kiracısıysanız ve kira sözleşmeniz Aralık ayında yenileniyorsa, yeni kira döneminde kira bedeline mal sahibi zam yapabilir.


Kira bedeline yapılacak bu zamların nasıl hesaplanacağı, kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanunen kiraya dönemin ÜFE oranlarından fazla zam yapılamıyor.


Ancak bu kural 2020 yılına kadar işyerlerinde uygulanmıyor. Bu süre içinde mal sahibi işyerindeki kiracısına sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istediği oranda zam yapabiliyor.


Konuttaki kiracıya ise hangi ÜFE oranına göre zam yapılması gerektiği kanunda net bir şekilde açıklanmıyor. Buna karşın yapılan açıklamalara göre bir kesim bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranını kullanırken, bir kesim ise on iki aylık ortalamaları baz alıyor.


Peki 3 Aralık'ta açıklanan ÜFE oranlarına göre Aralık ayında kiraya ne kadar zam yapılır?


Aralık ayı ÜFE oranları:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,42 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,33 artış gösterdi.


Örnek kira zammı hesabı:

Mevcut kira bedeli: 1000 lira

Kira zam oranı: yüzde 5,25 / 5,33

Zam bedeli: 52,5 TL / 53,3 TL

Zamlı kira bedeli:1052,5 TL / 1053,3 TL


Enflasyon oranları Aralık 2015!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön