19 / 04 / 2024

Arap yatırımcılar konutta merkezi ısıtmaya sıcak bakmıyor!

Arap yatırımcılar konutta merkezi ısıtmaya sıcak bakmıyor!

Her bağımsız birim, kullanılsın-kullanılmasın belli bir sıcaklıkta tutulmak zorunda. konut sahibi aldığı dairede hiç oturmasa da belli bir bedel ödüyor. İşte bu durumun yabancı yatırımcının en çok şikayet ettiği konuların başında geldiği ortaya çıktı...



Son dönemde inşa edilen projelerin büyük çoğunluğu merkezi sistemle ısınıyor. Daire içlerinde kullanılan sıcak su ve ısınma ise pay ölçerlerle ölçülüyor. Ancak her bağımsız birim, kullanılsın-kullanılmasın belli bir sıcaklıkta tutulmak zorunda. 


Bu nedenle konut sahibi aldığı dairede hiç oturmasa da belli bir bedel ödüyor. İşte bu durumun yabancı yatırımcının en çok şikayet ettiği konuların başında geldiği ortaya çıktı. 


Çok şikayet alıyoruz 


Kuveyt'te görüştüğümüz yatırımcılar, bu konuda şunları söyledi: "Senenin 1 -2 ayını' geçirdiğimiz konutlarda kullanmadığımız dönemin yakıt parasını ödemeyi anlamıyoruz. Türkiye gazı dışarıdan alıyor ama kullanılma Ortadoğu ve Körfez'deki gayrimenkul yatırımcısının, yan evler boşuna ısıtılıyor. Bizim başka ülkelerde, Avrupa'da da evlerimiz var. Hiçbirinde bu tür para ödemiyoruz." Kuveyt Büyükelçisi Murat Tamer de, en çok bu konuda şikayet aldıklarını dile getirdi. Ortadoğu ve Körfez'deki gayrimenkul yatırımcısı, her yıl ortalama 250 milyar dolarlık alım yapıyor. 


'Sorunlu ev' uyarısı 


Fuardaki bir diğer tartışma ise Esenyurt gibi imar sorunu yaşayan yerlerdeki projelerle ilgili oldu. Bu projeler fuarda acenteler üzerinden satışa çıktı. Ancak sektör temsilcileri, bu tür sorunlar nedeniyle satılan konutların tamamlanamamasının Türkiye'nin imajına zarar vereceğini dile getirdi. 


Yılda iki kez Exkpocity tarafından gerçekleştirilen Kuveyt Gayrimenkul Fuarı, bu yıl ilk kez "Onur Ülke Türkiye" temasıyla düzenlendi. Inrema ve Dubai merkezli AYN Group aracılığıyla, bu yıl fuara Türkiye'den Emlak Konut, Teknik Yapı, Gap İnşaat, Viatrans ve Demir İnşaat gibi 19 firma katıldı. Arsa almak isteyen Kuveytli bir yatırımcı İstanbul Silivri'de 2 bin dönüm araziyle ilgilendi. Arazinin değeri 100 milyon dolar olarak verildi. Demir İnşaat Pukka projesini tanıtırken, Gap İnşaat Şehrizar Konakları'nda 9+1 konutu Kuveyt Kralı'nın kız kardeşine sattı. 


Emine AÇAR/Bugün Gazetesi 


Geri Dön