19 / 04 / 2024

Arazi vergisinde vergi değerini değiştiren nedenler nelerdir?

Arazi vergisinde vergi değerini değiştiren nedenler nelerdir?

Emlak vergisinde vergi değerini değiştiren etmenlerin meydana gelmesi yeniden bildirim vermeyi gerektiriyor. Peki, arazi vergisinde vergi değerini değiştiren nedenler nelerdir? İşte vergi değerini tadil eden sebepler..



Arazi vergisinde vergi değerini değiştiren nedenler nelerdir?

Bina ve arazi vergisi olan emlak vergisinde vergi değerini değiştiren etmenlerin meydana gelmesi yeniden bildirim vermeyi gerektiriyor. Peki, arazi vergisinde vergi değerini değiştiren nedenler nelerdir?


Vergi değerini değiştiren sebepler, Emlak Vergisi Kanunu kapsamında madde 33'te açıklanıyor:


Vergi değerini tadil eden sebepler..

Vergi değerini tadil eden sebepler aşağıda gösterilmiştir:

1. Yeni bina inşa edilmesi (Mevcut binalara ilaveler yapılması veya asansör veya kalorifer tesisleri konulması yeni inşaat hükmündedir.)


2. (Değişik : 17/7/1972 - 1610/23 md.) Bir binanın yanması, yıkılması suretiyle veya sair sebeplerle tamamen veya kısmen harabolması veya binada mevcut asansör veya kalorifer tesislerinin kısmen veya tamamen kaldırılması;


3. Bir binanın kullanış tarzının tamamen değiştirilmesi veya bir binanın ikamete mahsus mahallerinden bir kısmının dükkan, mağaza, depo gibl ticaret ve sanat icrasına mahsus mahaller haline kalbedilmesi, (Bu hükmün uygulanmasında bir apartmanın her dairesi bir bina sayılır ve tadil sebebi, yalnız kullanış tarzı tamamen veya kısmen değiştirilen daire için geçerli olur.)


4. Arazinin hal ve heyetinde değişiklik olması:

a) Arazinin fidanlandırılması veya ağaçlandırılması, bağ haline getirilmesi;

b) Fidanlı, ağaçlı veya kütüklü bir arazinin tarla haline getirilmesi veya gelmesi;

c) Tarım yapılan bir arazinin tabii bir afet veya arıza sebebiyle veya sair sebepler yüzünden tarıma elverişsiz hale gelmesi.

d) Tarım yapılmıyan bir arazinin tarıma elverişli hale getirilmesi,

e) Arazinin parsellenmek suretiyle arsalar haline getirilmesi.


5. Bir binanın mütemmimi durumunda olan arazinin mütemmimlik durumundan çıkması veya bir arazi ve arsanın bina mütemmimi durumuna girmesi.


6. Bir bina veya arazinin takvim veya ifraz edilmesi veya mükellefinin değişmesi (Araziden bir kısmının istimlak edilmesi de ifraz hükmündedir.)


7. Müteaddit arazi ve arsaların tek bir arazi ve arsa haline getirilmesi veya müteaddit hisselere ayrılmış olan bir binanın bütün hisselerinin birleştirilmesi.


8. (Ek : 17/7/1972 - 1610/23 md.) Herhangi bir sebep yüzünden bir şehir, kasaba veya köyün tamamında devamlı olmak üzere bina veya arazinin değerlerinde % 25 i aşan oranda artma veya eksiltme olması.



Arazi vergisi mükellefiyeti ne zaman biter?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön