26 / 04 / 2024

Arçelik’te dikkat çeken büyüme! Lider beyaz eşya markası Arçelik, Whirlpool'un Avrupa iştiraklerini bünyesine katıyor

Arçelik’te dikkat çeken büyüme! Lider beyaz eşya markası Arçelik, Whirlpool'un Avrupa iştiraklerini bünyesine katıyor

Beyaz eşyada lider markalardan olan Arçelik, büyüme yolculuğunda bir adım daha atıyor. Şirket, dünyanın önde gelen ev aletleri üreticilerinden olan Whirlpool ile Avrupa’daki üretim, satış ve pazarlama iştiraklerini bünyesine katmak üzere anlaşmaya vardı.



Dünya genelinde 45 bin çalışanının yanı sıra 30 üretim tesisi ve 53 ülkede 83 iştirakiyle lider beyaz eşya şirketlerinden olan Arçelik’ten dev bir adım daha geldi.

Arçelik, dünyanın önde gelen beyaz eşya üreticilerinden olan Whirlpool’un Avrupa’daki satış, üretim ve dağıtım iştiraklerini de bünyesine katıyor.

Arçelik ve yüzde 100 bağlı ortaklığı Ardutch B.V. ile Whirlpool Cooperation ve sahibi olduğu Whirlpool EMEA Holdings LLC arasında anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre, iki şirketin Avrupa’da faaliyet gösteren tüm bağlı ortaklıklarının payları, Hollanda’da kurulan yeni bir şirketin altında toplanacak. Arçelik iştiraki Ardutch, yeni şirkette yüzde 75’lik oranla çoğunluk hissesine sahip olacak.

Nihai ortaklık oranı, sözleşmede belirlenen esaslara göre işleme konu şirketler için hesaplanacak 2022 yıl sonu FAVÖK ve net sabit kıymet değeri gibi finansal bilgiler ile işleme konu şirketlerin kapanış tarihli finansal tablolarındaki net borçluluk ve net işletme sermayesi dikkate alınarak belirlenecek.

Bu yeni şirkete; Whirlpool’un İtalya, Polonya, Slovakya ve İngiltere’de bulunan dokuz lokasyonundaki 14 üretim tesisiyle 38 iştirakinin yanı sıra Arçelik’in 25 Avrupa iştiraki ve Romanya’daki iki üretim tesisi de devredilecek. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaklaşık 20 bin çalışanı ve 24 milyon adet yıllık üretim kapasitesini bir araya getirecek yeni şirketin devraldığı toplam konsolide ciro, iki şirketin 2021 finansal bilgilerine göre yaklaşık 6 milyar euroyu buluyor.


Geri Dön