23 / 04 / 2024

Arızi kazanç nedir? Arızi kazanç ne demektir? İşte detaylar!

Arızi kazanç nedir? Arızi kazanç ne demektir? İşte detaylar!

Arızi kazanç nedir? Arızi kazanç ne demektir? şeklindeki soruların yanıtları aranmaktadır. İşte merak edilen o detaylar…



ARIZİ KAZANÇ NEDİR? ARIZİ KAZANÇ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Gelir Vergisi Kanununa göre sürekliliği olmayan işlerden elde edilen gelirlere arızi kazanç denilmektedir. Bu kavram birçok durumu içine almaktadır ve Gelir Vergisi Kanunu 82. madde özelinde ayrıntılı bir şekilde içeriğine yer verilmiş ve açıklanmıştır.

Peki Arızi kazanç nedir? Arızi kazanç ne demektir? İşte merak edilen detaylar!

Sürekli olmayan kazanç neticesinde gelir vergisine tabi olanların vergilerini ödemeleri kanuni bir zorunluluktur. Arızi kazanç kapsamına girebilecek faaliyetler aşağıda sadeleştirilerek maddeler halinde verilmiştir. Detaylı kapsam ve resmi metinler için resmi sayfalarda yayınlanmış Gelir Vergisi Kanunu 82. maddesi incelenebilir. İşte Gelir Vergisi Kanunu 82. Maddesinde yer alanlar;

  • Gelip geçici bir ticari faaliyetlerden elde edilen veya bu faaliyetlere aracılık etmekten gelen gelirlerdir.
  • Ticari ya da zirai bir işletmenin faaliyetinin durması ya da işletmenin resmi olarak faaliyete başlamaması; ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen gelir
  • Gayrımenkullerin tahliyesinden elde gelirler ile kiracılık hakkının devri karşılığında alınan tazminatlar yer almaktadır.
  • Vergiye tabi işlerin durdurulmasından sonra elde edilen gelirler göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Arızi kazanç ile ilgili kanun birçok durumu kapsar. Her yıl tekrar belirlenen miktarın altındaki arızi kazançlar gelir vergisine tabi değildir. Sürekliliği olmayan kazançları bu miktardan fazla olan mükellefler, gerekli kurumlara vergi ödemelerini yapmak zorundadır.

ARIZİ ZARAR NEDİR?

Arızi kazançtan sonra bir de arızi zarar terimi de araştırılmaktadır. Arızi zarar, ticarî veya ziraî bir işletmenin faaliyeti ile serbest meslek faaliyetinin iptal edilmesi ya da terk edilmesi, henüz başlamamış olan böyle bir faaliyete hiç girişilmemesi, ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen hâsılata denilmektedir.

Enkaz bedeli nedir? Enkaz bedeli ne anlama gelir?

Hisseli tapu tehlikeli mi? Hisseli tapu alırken nelere dikkat edilmelidir?

Geri Dön