19 / 04 / 2024

Arnavutluk depremi İstanbul depremini tetikler mi?

Arnavutluk depremi İstanbul depremini tetikler mi?

Balkan ülkesi Arnavutluk, bu sabah 05.54'te 6.4 büyüklüğünde meydana gelen bir deprem ile sarsıldı. Peki, yaşanan depremin Türkiye'ye etkisi olacak mı? Deprem uzmanları ne diyor? İşte yanıtı...



Arnavutluk, son 2 ay içinde 3. defa sallandı. Sözcü'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre, bu sabah Türkiye saati ile 05.54’te yaşanan 6.4 büyüklüğündeki depremden sonra ev ve iş yerleri kullanılamaz hale geldi, oteller ise çöktü. Acil eylem planının devreye sokulduğu şehirde yaşanan depremin son 30 yılda Arnavutluk’taki en şiddetli deprem olduğu belirtiliyor.

SON 2 AYDA 3 KEZ SALLANDILAR

En son 21 Eylül tarihinde 5.8 ve 1 Kasım tarihinde de 5.2 büyüklüğünde yaşanan depremlerde de 600’den fazla binada hasar oluşmuş ve yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Başkent Tiran’ın batısında bulunan yerin 10 kilometre altında yaşanan depremin, Bulgaristan, Bosna Hersek, Hırvatistan, İtalya, Kosova, Karadağ, Sırbistan ve Kuzey Makedonya’da hissedildiği belirtildi. Enkaz altında kalan insanlar olduğu bildirildi.

UZMANLAR NE DİYOR?

Peki, yakın tarihinde önemli bir deprem atlatan Türkiye’nin olduğu fay hattı, bu depremden etkilenecek mi? Güney Ege ile çok benzeyen fay hattında bir risk var mı? İşte merak edilen yanıtlar...

Arnavutluk depremi İstanbul depremini tetikler mi?

“BU KUŞAĞIN DEVAMINDA TÜRKİYE VAR”

Konu ile ilgili açıklamalar yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, deprem bölgesinin Akdeniz kuşağı içerisinde yer aldığını dile getirerek, “Bu kuşağın devamında da Türkiye var. Adriyatik Denizi’ndeki mekanizma bizim Güney Ege’deki mekanizma ile aynı. Nedir bu mekanizma? Afrika kıtası bizim Ege Denizi altına doğru kayıyor. Girit ve Lodos adalarının altına doğru dalıyor. Lodosun orada 4 bin metrelik denizel çukurluk var. İşte o çukurluk tesadüf değil. Bu deprem dalma batma durumuna bağlı meydana gelmiştir. Bu büyük sarsıntı ile birlikte de yapı stoğunda hasarlar meydana geldiğini düşünüyorum” dedi.

İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?

Ersoy, depremin yerkabuğunu kırdığını belirterek, “Üstelik 6.4 ve 6.3 büyüklüklerinde 2 deprem var, büyük ihtimalle iki deprem birbirini tetiklemiştir, birbirinin artçısı değildir. Bu tür depremler mekanizma benzerliğinden dolayı ülkemizde sadece Güney Ege’de olur. İstanbul depremini de tetiklemez hiçbir şekilde çünkü İstanbul’un altında böyle bir mekanizma yok” şeklinde konuştu. Ersoy, bölgede ciddi bir deprem oluşturma kapasitesi olduğunu da söyledi.

“GÜNEY EGE İLE AYNI MEKANİZMA”

Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da Sözcü’ye Arnavutluk depremi hakkında bazı açıklamalar yaptı.. Ercan, depremin Kuzey Anadolu kırığının üzerinde yer alan Adriyatik Denizi’nde Afrika anakarasının Balkanların altına dalmasından kaynaklandığını belirterek, “Arnavutluk’taki deprem bölgesinin Güney Ege ile işleyiş olarak aynı mekanizmaya sahip olduğunu söyledi.

Arnavutluk depremi İstanbul depremini tetikler mi?

“MADDİ HASARIN SEBEBİ YAPI NİTELİĞİ”

Anadolu’daki bir deprem tetiklenir mi sorusunu da yanıtlayan Ercan, “Türkiye’deki fay hatlarından İstanbul’u hiç etkilemeyecek olanı Güney Ege’dir. Balkanlar’ın gördüğü en büyük deprem Üsküp Depremi idi. Bu depremde de bu kadar hasar olmasının sebebi, yoksul bir ülke olan Arnavutluk’un yapı niteliğinin düşük olmasından kaynaklanmıştır” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ 20 GÜN İÇİNDE ARTÇI DEPREMLER YAŞANABİLİR”

Ercan, gelecek 15-20 içerisinde Balkanlar’da artçı depremler olacağını iddia ederek, “Deprem bölgesinin 150 kilometre civarından 15-20 gün içerisinde artçı depremler yaşanabilir” dedi.

 

Deprem profesörleri İstanbul depremi için ne diyor?

Arnavutluk'taki depremde Türklerin kaldığı otel çöktü!

İstanbul'un riskli ve sağlam zeminleri: İlçe ilçe risk haritası!

 


Geri Dön