19 / 04 / 2024

İzmir depremi Marmara'yı tetikler mi? Oğuz Gündoğdu anlattı!

İzmir depremi Marmara'yı tetikler mi? Oğuz Gündoğdu anlattı!

Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, İzmir'de 6,6 büyüklüğüne sahip depremin ardından Marmara'da beklenen depremi etkileyip etkilemeyeceği merak ediliyor. Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, anlattı...



Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, İzmir'de Seferihisar açıklarında yaşanan değremin büyüklüğüyle ilgili olarak "AFAD 6.6'da ısrar ediyor. Bence Kandilli'nin değerlendirmesi doğru. Önce 6.8 dediler, sonra 6.9'a yükselttiler. Her zaman Kandilli ile AFAD arasında fark olurdu. Bu farklı bir durum. Meydana gelen hasar ve tsunami var. Bu tsunami, 6.6. büyüklüğünde bir depremde olmaz" açıklamasında bulundu.

Habertürk'te yer alan habere göre; Dünya çapında örgütlü Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) Türkiye Hibe Fonu'na hak kazanan "Afete Dirençli Toplum" konulu sosyal sorumluluk projesi kapsamındaki ücretsiz, sertifikalı, "Online Afet Kültürü Eğitimi" programı sonunda katılımcılar için sertifika töreni gerçekleşti.

JCI İstanbul Sosyal Sorumluluk Proje Direktörü ve Moderatör İlknur Doruker'in sorusu üzerine eğitmenler arasında bulunan Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, 30 Ekim tarihinde yaşanan deprem hakkında açıklamalarda bulundu. Dr. Gündoğdu,  İzmir  açıklarındaki depremin büyüklüğüyle ilgili dünyadaki önde gelen merkezlerin 7'den düşük değer vermediğinden bahsederek, şu açıklamalarda bulundu:

"AFAD 6.6'da ısrar ediyor. Bence Kandilli'nin değerlendirmesi doğru. Önce 6.8 dediler, sonra 6.9'a yükselttiler. Her zaman Kandilli ile AFAD arasında fark olurdu. Bu farklı bir durum. Meydana gelen hasar ve tsunami var. Bu tsunami, 6.6. büyüklüğünde bir depremde olmaz. Depremin oluşum mekanizmasını düşey bir fay olarak nitelendirdiler. Bu depremlerde bir blok aşağı düşer diğeri yükselir. Tsunami olması da bunun ispatıdır. Düşey faylarda tsunamiyi görürüz. Ege'de uzun süredir ne büyük deprem, ne tsunami oldu. Bölgedeki İzmir fayında hiç kıpırtı yok. Tetiklenip-tetiklenmediğini bilmiyoruz. Sadece şüphelendiğim bir şey var. 5.1 büyüklüğünde bir deprem oldu. O artçı değil. Denizde oldu ama İzmir fayının tekrar tetiklendiğini gösterir. Oradaki deprem sayısının da artmaya başladığını görüyoruz."

MARMARA'YI TETİKLER Mİ?

Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi'nde doğru atımlı Kuzey Anadolu fay hattı bulunduğundan bahsederek, şu ifadeleri kullandı:

"Doğru atımlı faylarda tsunami az oluyor. 1999 depreminde gördüğümüz su hareketleri depremin büyüklüğünün açıklanandan daha fazla olduğunu gösteriyor. Yaptığımız momentum hesaplamalarında deprem 7.4'ten daha yüksek görünüyor. 100 bin yapı hasar aldı, 17 bin kişi öldü. Ben 7.4 hesaplamasının nasıl yapıldığını biliyorum ama bunun sırası değil. Faylanmanın bittiği yerde enerji fazladır. Marmara'daki Kuzey Anadolu; doğru atımlı bir fay hattı. İzmir'deki düşey hareketli bir deprem. Düşey hareketli bir bir depremin doğru atımlı bir depremi bu kadar uzaklıktan etkilemesi imkansız gibi bir şey. Marmara için saat ilerliyor. 1999 depreminde tetikleneceği kadar tetiklendi. Hepimiz depremi bekleyen insanlarız."

Eğitmenler arasında bulunan Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAGDER) İstanbul İl ikinci Başkanı Özden Işık da, İzmir depreminde merkezi yönetimin yanı sıra yerel birimlerin, Emniyet, sağlık ve arama kurtarma ekiplerinin başarılı sınavlar verdiğini ancak, afetler öncesi risk yönetimine ve kentsel dönüşümün öne çıkarılması gerektiğinden bahsetti. 

Online belge töreninde İzmir depreminde hayatını kaybeden 114 kişi anıldı. Eğitmenler son depremi ele aldıkları konular kapsamında değerlendirmelerde bulunurken özellikle İzmir'den katılan öğrenciler programının çok doğru bir zamanda verildiğini söyledi.

Marmara Denizi'nde büyük bir deprem riski var!

İstanbul depremi uzmanları ikiye böldü!


Geri Dön