19 / 04 / 2024

Arsa için emlak vergisi ödenir mi?

Arsa için emlak vergisi ödenir mi?

Türkiye sınırları içinde bulunan tüm taşınmaz mallar 1319 sayılı kanun hükümlerine göre emlak vergisine tabi tutuluyor. Peki, arsa için emlak vergisi ödenir mi? Arsa için ne zaman ve ne kadar vergi ödenir?



Arsa için emlak vergisi ödenir mi?

Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar da dahil tüm taşınmaz mallar 1319 sayılı kanun hükümlerine göre emlak vergisine tabi tutuluyor. 


Aksine hüküm olmadıkça bu kanunun diğer maddelerinde yer alan arazi tabiri arsaları da kapsar.


Arsa için emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Belediyeye ödenecek verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


Arsa vergisinin mükellefi..

Arsa ve arazilerin vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmıyan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartiyle kendilerine ret ve iade olunur.


Arsa emlak vergisi oranları..

Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesaplanıyor.


Kısıtlı arsanın emlak vergisi ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön