19 / 03 / 2024

Arsa ve arazilerde imar planına kamu ayarı!

Arsa ve arazilerde imar planına kamu ayarı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından temmuzda gerçekleşen İmar Kanunu değişikliği kapsamında Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Yönetmeliği sil baştan değişti....



Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Yönetmeliği sil baştan değişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından temmuzda gerçekleşen İmar Kanunu değişikliğine göre Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Yönetmeliği'ne yeni maddeler eklendi.Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre; yeni dönemde imarsız yerlerin imar planlaması yapılırken okul, park, ibadethane, yol, yeşil alan gibi kamu hizmetleri için ayrılacak Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) oranı yüzde 40’tan 45’e çıkarıldı.

Ancak okul, hastane, öğrenci yurdu gibi kamu hizmetine ayrılan yerlerde plana uymak koşuluyla mülk sahiplerine özel tesis kurma hakkı tanındı.

7 AYDIR BEKLENİYOR

Belediyeler başta olmak üzere ilgili tüm sektörlerin 7 ay boyunca beklediği Arazi ve Arsa Yönetmeliği, dünkü Resmi Gazete’te yayımlandı. İmar Kanunu kapsamında, arazi ve arsa düzenlemesinin nerelerde, ne şekilde uygulanacağına ve tereddüte düşülen bir çok noktaya açıklık getiren düzenlemenin tanımlar maddesine arsa, ayırma çapı, ada bölüm krokisi, irtifak hakkı cetveli, ifraz, tevhit gibi tanımlar eklendi. En kritik değişikliklerden biri de Düzenleme Ortaklık Payında (DOP) oldu.  Yasa gereği DOP’un oranı yüzde 40’tan 45’e ulaşırken yeni tanım şu şekilde açıklandı: 

“Düzenleme alanındaki ve bölgedeki yaşayanların kentsel faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli olan umumi hizmet ve kamu hizmet alanlarını elde etmek ve/veya düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında; düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümlerinden, imar planındaki kullanım kararlarına göre yüzde kırk beşe (% 45) kadar düşülebilen miktardır. Düzenleme ortaklık payı, düzenlemeye tabi tutulan yerler ile bölgede yaşayanların ihtiyacı olan ve herkesin ortak kullanabileceği, kamusal alanı ifade eder ve bölgede yaşayan insanların ortak kullanımı dışında hiçbir fonksiyon için kullanılamaz.”

KAMU YAPMAZSA ÖZEL YAPACAK

Değişikliğe göre kamu hizmetlerine ayrılan alanlarda, özel tesis yapılabiliyor. Yol, meydan, ibadet yerleri, park ve çocuk bahçeleri hariç olmak üzere, uygulama imar planında umumi hizmetlere ve kamu hizmetlerine ayrılıp da kamuya geçişi sağlanamayan alanlarda, arsa sahiplerinin tamamının istenmesi durumunda ve ilgili kamu kuruluşunun (hastaneyse Sağlık Bakanlığı, okulsa Milli Eğitim Bakanlığı gibi) onaylamasıyla planın amacına uygun tesis inşa edilebilecek. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı’nın hastane, sağlık ocağı ya da Milli Eğitimin okul yapması için kamuya ayrılan bu yerlerde şahıslar özel hastane, özel yurt ya da okul kurabilecek. Bu alanları 10 yıl süreyle kullanabilecekler. Bu süre 5’er yıllık periyotlar halinde ilgili bakanlıklar ya da kamu kuruluşu tarafından uzatılabilecek. Verilen süre tamamlanmadan 1 yıl önce parsel sahibine kamulaştıracağı belirtildi. Bu sürenin dolmasıyla ilgili kamu kuruluşu, parseli ve üzerindeki yapıyı, okul ya da hastane, kamulaştırarak devlete geçişini sağlayacak.

DETAYLAR MAL SAHİBİ FORMUNDA

Yönetmelik kapsamında bir diğer yenilik olarak mal sahipleri araştırma özet formu girdi ve şu şekilde tanımlandı:

“Düzenlemeye giren taşınmazların, ada ve parsel numaralarını, tapu alanlarını, hisse oranlarını ve hissesine karşılık gelen alanları, maliklerinin ad, soyadı ve baba adlarını, hisse miktarına karşılık kesilen düzenleme ortaklık payı ile kesinti sonucu oluşan tahsis miktarını, dağıtım sonucu tahsis edildiği imar ada ve parsel numarası ile parsel alanını, tahsis edildiği parsel hissesi ve hissesine karşılık gelen alanı ve varsa kamulaştırma, bağış miktarları ile oluşan imar parselleri yüzölçümlerini, uygulamaya alınan parsel numaralarının sırasına göre gösterildiği cetveldir.”

Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Hakkında Yönetmelik!

Arsa alacaklar dikkat!


Geri Dön