20 / 04 / 2024

ARTER-Sanat İçin Alan binası bu akşam açılıyor

ARTER-Sanat İçin Alan binası bu akşam açılıyor

Vehbi Koç Vakfı tarafından hayata geçirilen `ARTER-Sanat İçin Alan' binası bu akşam kapılarını açıyor



İstiklal Caddesi bir ay kadar önce açılan Borusan Müzik Evi'nin ardından, hemen karşısında yeni bir sanat mekânına daha kavuşuyor. Vehbi Koç Vakfı tarafından hayata geçirilen `ARTER-Sanat İçin Alan' binası VKV Çağdaş Sanat Koleksiyonu'ndan oluşturulan `Starter' adlı sergiyle bu akşam kapılarını açıyor.

Sergiyi, açılış öncesi VKV Danışma Kurulu Üyesi Melih Fereli, Sergiler Direktörü Emre Baykal ve `Starter' sergisinin küratörü ve VKV çağdaş sanat koleksiyonu eser seçiminde büyük katkıları olan René Block ile birlikte dolaştık.

`Die Freiheit ist um die Ecke/Özgürlük Köşeyi Dönünce'. Sergiler alanının ilk katında Henning Christiansen'in bu ışıklı panosu karşılıyor gelenleri. Ama o köşeyi umut içinde dönenler ürkütücü sesi ve görüntüsüyle dev bir tankla karşılaşıyor. Bu şişirme tankların Çin'e Irak tarafından sipariş verildiği söyleniyor. Michael Sailstorfer de bir tane ısmarlayıp onu katkılarıyla bir sanat yapıtına dönüştürmüş. Tankın sesinden kurtulmadan gözler Miklos Onucsan'nın `What Falls from the Sky is What You Throw into Sky/Gökten Düşen Şey Göğe Fırlattığın Şeydir' yazısına takılıyor.

Melih Fereli, "Aslında bu serginin bir teması yok; bu, bir koleksiyon sergisi" dese de VKV'nin 400 eserlik güncel sanat koleksiyonundan 87 sanatçının 160 eserinin yer aldığı sergi, kendi içinde büyük bir bütünlüğe sahip. Neredeyse birbiri ardına gelen her yapıtın orada olmasının bir anlamı var. Belli ki koleksiyondaki hiçbir parça duygusal çıkışlarla rastlantısal olarak alınmamış ve bu sergide de her şey ince ince düşünülüp kurgulanmış.
VKV Çağdaş Sanat Koleksiyonu'nun % 40'ını Türkiye'den, % 35'ini çevre ülkelerden, % 25 kadarını da dünyanın diğer ülkelerinden sanatçıların çalışmaları oluşturuyor. Arter'in ve koleksiyonun tüm finansmanı VKV Kültür Fonu'ndan karşılanmış. Ama şimdilik spekülasyonlara fırsat vermemek için fiyatları dillendirmek istemiyorlar.

Starter Sergisi, çağdaş sanat alanında 1960'lardan günümüze tarihsel bir bakış da sunuyor. Adel Abidin, Halil Altındere, Servet Koçyiğit, Nevin Aladağ, Maja Bajevic, Elina Brotherus, Cevdet Erek, Ebru Özseçen, Michael Sailstorfer gibi yeni parlayan güncel sanatçılarla Joseph Beuys, John Cage, Cengiz Çekil, Ayşe Erkmen, Rebecca Horn ve Nam June Paik gibi kavramsal sanatın Türkiye ve dünyadaki öncülerinin eserlerinin bir arada olması, izleyiciye nereden nereye gelindiğini gösteriyor.

Rene Block'un başarılı küratörlüğü sayesinde özellikle `güncel sanatı anlamadıklarını söyleyenler', `deli saçması bulanlar' bile kavramsal sanat yapanların aslında günümüzün felsefecileri olduğunu anlayacaktır. Bu açıdan bakıldığında ARTER'in sanatçılara destek misyonu kadar, kitleleri çağın sanatıyla bir mantık silsilesi içinden buluşturması da önemli. ARTER'in güncel sanatın gelişmesine destek olacak, yeni sanatsal üretimlere olanak sağlayacak bir mekân olması amaçlanmış. Hem Vehbi Koç Vakfı'nın 2005 yılında oluşturmaya başladığı güncel sanat koleksiyonun hem de ARTER gibi bir yerin açılması fikrinin ardındaki en büyük itici güç, ARTER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç'un kavramsal sanata verdiği önem. Umarız bir gün onun dillere destan kişisel koleksiyonundan bir seçkiyi de ARTER'de görme imkânını buluruz.
 
Meymaret Han'dan ARTER'e
İstiklal Caddesi üzerinde yer alan binanın, 1910'larda, dönemin 6. Belediye Dairesi (Beyoğlu) mimarı Petraki Meymaridis Efendi tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor. Cumhuriyet döneminde kayıtlara `Meymaret Han' adıyla geçen bu yapının restorasyonu, VKV Projeler ve İnşaat Koordinatörü Yüksek Mimar Fahrettin Ayanlar başkanlığında gerçekleştirildi. Binanın bir sergi alanına dönüştürülmesi için 3 yıl önce başlanan restorasyon çalışmaları, 2009 Eylül ayında tamamlandı. Yenilenen yapıda, toplam dört kata yayılan 864 metrekare net sergi alanı yer alıyor. ARTER'in Yürütme Kurulu Ömer Koç'un başkanlığında VKV Başkanı Erdal Yıldırım, Kültür Sanat Danışmanı Melih Fereli, Genel Koordinatör Bahattin Öztuncay, Sergiler Direktörü Emre Baykal'dan oluşuyor.
Referans


Geri Dön