19 / 04 / 2024

Artık gençler ve beyaz yakalılar da arsa alıyor!

Artık gençler ve beyaz yakalılar da arsa alıyor!

Koronavirüs nedeniyle arazi ve arsa satışına talep attı. Geçmişte arsadan uzak duran beyaz yakalı çalışanlar ve gençler de artık salgın sürecinde yatırımcılar arasında yer alıyor. 



Koronavirüs pandemisi arsa talebinde büyük artışa yol açtı. Geçmişte arsadan uzak duran beyaz yakalı çalışanlar ve gençler de salgın sürecinde yatırımcılar arasına katıldı. Yeşil Vadi Arsa Ofisi Genel Müdürü Emin Ertuğrul, “Son 5 yılda Trakya’daki arsaların getirisi konutu yediye katladı. Beyaz yakalılar ve gençlerin arsa yatırımcısı haline gelmesinde bu olgu da rol oynadı” diye konuştu. 

Araştırma şirketi Ipsos’un anketine göre vatandaşların yüzde 61'inin salgının kolay bitmeyeceğini ve birçok önlemin kalıcı olacağını düşündüğünden bahseden Emin Ertuğrul, “Salgınla ilgili endişelerin sürmesi, küçük bir toprak sahibi ve bahçeli ev sahibi olma arzusunu güçlendiriyor” ifadelerini kullandı.

Arsaya ilgi artışının bir başka nedeni, banka mevduat faizlerinde yaşanan düşüş. Faizlerde yaşanan düşüşün insanları alternatif yatırım araçlarına yönelttiğinden bahseden Emin Ertuğrul, alternatif yatırım araçları içinde arsanın öne çıktığından bahsetti. Yeşil Vadi Arsa Ofisi’nin Trakya’da yer alan ifrazı yapılmış projelerinin ortalama fiyatının son 5 yılda yüzde 81 arttığını, aynı dönem içinde veri kuruluşu Endeksa’ya göre İstanbul’da konut fiyatlarının sadece yüzde 12 arttığından bahseden Ertuğrul, “Son 5 yılda Trakya’daki arsaların getirisi konutu yediye katladı. Beyaz yakalılar ve gençlerin arsa yatırımcısı haline gelmesinde bu olgu da rol oynadı” açıklamasında bulundu.

Göç nedeniyle Trakya’nın hızlı bir değişimden geçtiğini de ifade eden Ertuğrul, bunun sonucunda arsa yatırımının getiri süresinin eskiye oranla çok kısaldığını belirtti. Bu süreçte arsanın evladiyelik bir yatırım olduğu algısının yıkıldığından bahseden Emin Ertuğrul, “Arsadan kazanç sağlamak için artık eskisi gibi 20 + yıl beklenmiyor. Göç, yerleşim yerlerinin çok hızlı gelişmesine neden oluyor; projeler çok daha hızlı hayata geçiyor. Bunların etkisiyle getiri oranları çok daha hızlı artıyor. Bu yüzden gençler aslında geçmişteki nesile göre şu an 3-0 önde” dedi.

ARSA ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Yeşil Vadi Genel Müdürü Emin Ertuğrul, yatırımcıların arsa alırken öncelikle yatırım amaçlı mı yaşam alanı oluşturma amaçlı mı hareket ettiklerine karar vermeleri gerektiğinin altını çizerek iki yatırım biçiminin kriterlerinin farklı olduğundan bahsetti.

Yatırım amaçlı arsa alanların görsel güzellikten ziyade bölgenin gelişime açık olup olmadığını incelemeleri gerektiğinden bahseden Ertuğrul’a göre sorulması gereken başlıca sorular şu şekilde: “Bölgede sanayi, üniversite var mı? Bölgede kamu yatırımları var mı? Bölgeye göç var mı?”

Yeşil Vadi Genel Müdürü Emin Ertuğrul, yatırım amaçlı alınacak arsanın ise mutlaka imarlı, ifrazlı ve müstakil tapulu olması gerektiğini ifade etti. Tapuda tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir gayrimenkulün parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi işlemine ifraz adı veriliyor. Bir arazinin maksimum değerine ulaşabilmesi için, parselasyonu yapılarak yapılaşma izninin verilmiş olması gerekiyor. Emin Ertuğrul, alınacak yerin mutlaka ilgili belediye ve Tapu Kadastro’da incelenmesi gerektiği uyarısında bulundu. Yaşam alanı amaçlı arsa yatırımında bölgenin yerleşim yeri içinde veya yakınında olup olmadığı sorusu önem taşıyor. Yeşil Vadi Genel Müdürü Emin Ertuğrul, “İnsan sosyal bir varlık; alınacak arsanın yerleşim içerisinde veya bitişiğinde olmasına dikkat edilmeli” dedi.

Emin Ertuğrul, yapılaşmaya gidebilmek için alınacak yerin tarla, arazi değil arsa statüsüne sahip olması gerektiğinden bahsetti ve “Bölgenin elektrik, su altyapısının bulunup bulunmadığına ve ulaşımının kolay olup olmadığına da dikkat etmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

Koronavirüs arsaya talebi artırdı!

6 yılda 3 milyar 724 milyon metrekarelik hazine arazisi satıldı!


Geri Dön