26 / 04 / 2024

Artık imar davalarından harç alınmayacak!

Artık imar davalarından harç alınmayacak!

TBMM'ye sunulan Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile imar uygulamaları konularında açılacak davaların kamu davası sayılması ve bu davalardan harç alınmaması amaçlanıyor.



Modern toplumlarda, çevreyle ilgili sorunlar kamu idaresinin görev ve sorumluluğu altında olduğu kadar sivil toplum örgütleri ile vatandaşların da temel görevlerinden biri oluyor. Küresel ısınma ve iklim krizinin yaşandığı bir dünyada insanlık ve gelecek için en önemli sorunların başında doğa ve çevre sorunları geliyor. 

Devletler ve STK'lar ile bireyler, çevre katliamlarına karşı, doğanın korunması, çevre tahribatlarının önlenmesi, bozulan çevrenin yeniden kazanılabilmesi için çalışmalarda bulunuyor. Dünya genelinde çevre aktivistleri farkındalık yaratmak için birçok etkinlikler gerçekleşiyor. Ülkemizde sivil toplum kuruluşları ve duyarlı vatandaşlar çevreyi korumak için mücadeleler gerçekleşiyor. Düzenlenen bu mücadelenin önemli ayaklarından biriside hukuk alanında. Ülkemizde hukuk sisteminde dava açmak önemli bir maddi külfet getiriyor. Birçok davada harç ve vekalet ücretleri çevre konularında duyarlı olan vatandaşlar tarafından kolektif olarak karşılanıyor.

Artık imar davalarından harç alınmayacak!

TEKLİF VERİLDİ

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında çevrenin, tarihi ve kültürel değerlerin, doğal ekosistemlerin ve halk sağlığının korunması ile imar uygulamaları konularında açılacak davaların kamu davası sayılması ve bu davalardan harç alınmaması planlanıyor.

Artık imar davalarından harç alınmayacak!

HARÇLAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 2/7/1964 tarih ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 13. Maddesinin birinci fikrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön