19 / 04 / 2024

Asansör bakımını kimler yapabilir?

Asansör bakımını kimler yapabilir?

Asansör yasasına göre, asansörün, güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere bakım yapılması gerekiyor. Peki, asansör bakımını kimler yapabilir?



Asansör bakımını kimler yapabilir?

Asansör, belirli seviyelerde hizmet veren, sabit ve yataya 15 dereceden fazla bir açı oluşturan raylar boyunca hareket eden bir kabine sahip olup; insanların, insanların ve yüklerin, bir kişi kabine zorlanmadan girebiliyorsa ve kabinin içinde bulunan veya kabin içindeki kişinin erişim mesafesinde yer alan kumandalarla teçhiz edilmiş ise sadece yüklerin taşınmasına yönelik bir tertibata deniyor.


Asansör yasa ve yönetmelik hükümlerine göre, asansörün, güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için, piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere bina sorumlusu tarafından yıllık kontrol ve bakım yaptırılması gerekiyor.


Yıllık kontrol esasları

MADDE 6 – (1) Asansörün monte edildiği ve kullanıma açıldığı tarih itibarıyla zorunlu uygulamada olan yönetmeliklerin ve/veya standartların gereklilikleri doğrultusunda asansörün yıllık kontrolü yapılır.


(2) A tipi muayene kuruluşu, asansör yıllık kontrolünde görevlendireceği muayene elemanına tanıtıcı kimlik belgesi düzenler.


Yıllık kontrol listeleri

MADDE 7 – (1) Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak asansör yıllık kontrollerinde, A tipi muayene kuruluşu tarafından EK I ve EK II’de yer alan asansör yıllık kontrol listeleri kullanılır.


(2) Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ilgili yönetmelikte ve/veya standartlarda yapılacak değişikliklerin akabinde, EK I ve EK II’de yer alan asansör yıllık kontrol listelerindeki güncellemeler, Bakanlık tarafından yapılır.


Yıllık kontrol sayısı

MADDE 8 – (1) Asansörlerin yıllık kontrolüne ilişkin olarak ilgili idare ile protokol yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından görevlendirilecek olan muayene elemanı, bir tam gün içerisinde en fazla beş adet asansörü muayene eder.


Yıllık kontrol raporu

MADDE 9 – (1) Asansör yıllık kontrol raporu, TS EN ISO/IEC 17020 standardında öngörülen muayene raporları kriterlerine uygun olacak şekilde düzenlenir.


(2) A tipi muayene kuruluşu tarafından EK III’te yer alan formata uygun olacak şekilde düzenlenmiş ve onaylanmış olan asansör yıllık kontrol raporu, bina sorumlusuna, ilgili idareye ve bakım firmasına iletilir.



Asansör bakımı nasıl yapılmalı?



Geri Dön