26 / 04 / 2024

Asım Akansoy: İşçi güvenliği yoksa inşaatlar durdurulmalı!

Asım Akansoy: İşçi güvenliği yoksa inşaatlar durdurulmalı!

İçişleri ve Çalışma Eski Bakanı CTP Milletvekili Asım Akansoy, “Bakan Saner’e göre denetim yapılırsa inşaatların tümü duracakmış. Eğer konu insan sağlığı ise, konu işçi güvenliği ise, konu insanların hayatı ise gerekirse tüm inşaatlar durdurulur” dedi.



İçişleri ve Çalışma Eski Bakanı CTP Milletvekili Asım Akansoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner’in son dönemlerde yaptığı açıklamaları “talihsiz” olarak nitelendirdi. Akansoy   “Bakan Saner’e göre denetim yapılırsa inşaatların tümü duracakmış. Eğer konu insan sağlığı ise, konu işçi güvenliği ise, konu insanların hayatı ise gerekirse tüm inşaatlar durdurulur” şeklinde konuştu.


Akansoy, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na uygun şekilde çalışan firmaların teşvik edilmesi yerine siyasi irade tarafından yapılan açıklamalar ile işverenlere, İş Sağlığı ve Güvenliği konularını önemsememeleri için fırsat tanındığını söyledi.


Asım Akansoy “her alanda olduğu gibi bu alanda da hükümet otoritesinin yarattığı bir boşluk vardır. Hem iş yapmıyorlar hem de kendilerinden önce iş yapanları da şovmen olarak adlandırıyorlar” dedi.


İçişleri ve Çalışma Eski Bakanı CTP Milletvekili Asım Akansoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner’in son dönemlerde yaptığı açıklamaları “talihsiz” olarak nitelendirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner’in “bir denetleme yapılması halinde ülkedeki tüm inşaatların durdurulması gerektiği” ve “dünyada her gün, her 15 saniyede bir, yılda yaklaşık 6 bin 300 kişi iş kazasında hayatını kaybediyor. Biz kötünün iyisi durumdayız” şeklinde açıklamaları toplumda da büyük tepkiye neden olurken, eski Çalışma Bakanı Akansoy’da Saner’e yönelik eleştirilerde bulundu.


İş Sağlığı ve Güvenliği konusunun ülkemiz açısından ele alınması gereken en önemli konulardan biri olduğunu belirten Asım Akansoy, bu konuda atılması gereken çok önemli adımlar olduğunu dile getirerek, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunun sıradan bir konu olmadığını ve iş güvenliğiyle ilgili tarafların bir araya getirilerek ciddi kararlar alınması gerektiğini vurguladı.


“DENETİM YAPMAZSANIZ, İŞ KAZASI OLDUĞU ZAMAN BUNUN SORUMLUSU SİYASİ İRADEDİR”


İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda iradenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın elinde olduğunu dile getiren Asım Akansoy, bakanlığın aktif denetimler ile bu iradeyi ortaya koyması gerektiğini belirtti. Akansoy, “eğer denetim yapmazsanız, herhangi bir üzücü iş kazası yaşandığı zaman sorumluluk işverende olmuyor. Yasa ne derse desin, sorumluluk siyasi iradededir. Siyasi irade görevini tam olarak yapmak zorundadır” dedi.


“TOPLUMSAL FARKINDALIK YARATMAK ADINA İNŞAATLARA GİDİP BİREBİR DENETİMDE YAPACAKSINIZ”


Kendi bakanlığı döneminde inşaat alanlarında gerçekleştirilen denetimlere sıklıkla katılan Asım Akansoy, “Bakan Hamza Ersan Saner, inşaatlara gidip denetim yapmayı şov olarak nitelendiriyor. Oysa ki yapılması gereken toplumsal farkındalık yaratmaktır ve bunun için öncü olmanız gerekiyor. Bir yandan bunu yaparken diğer yandan da toplumun konuyla ilgili farklı kesimlerini bir araya getirerek, ne tür adımlar atabileceğinizi gündeme almalısınız” diyerek, bu çerçevede, Taşeronlar Birliği, İnşaat Müteahhitleri Birliği, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği gibi oluşumları bir araya getirerek bir platform oluşturulması gerektiğini ifade etti.




“SÖZ KONUSU İNSAN HAYATIYSA GEREKİRSE TÜM İNŞAATLAR DURDURULUR”


“Bakanlığım döneminde bu tarz çalışmaları başlatmış ve yol almaya başlamıştık fakat görevden ayrıldıktan sonra bu konuda bir gelişme yaşandığını duymadım. Denetim yapılırsa inşaatların tümü duracakmış. Eğer konu insan sağlığı ise, konu işçi güvenliği ise, insanların hayatı ise gerekirse tüm inşaatlar durdurulacak. İşvereninde üstüne düşen sorumluluğu bilerek, iş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulamaktan kaçınmayarak bu konuda yatırımlarını yapması gerekir” şeklinde konuşan Akansoy, denetim yapılmadığı ve işverenlere sorumluluk yüklenmediği taktirde, sorumsuz ve kısa günün karı şeklinde düşünen kişilerin, çalışanların can güvenliğini hiçe saymaya devam edeceğini dile getirdi.


“İŞVERENLERİ YANLIŞA TEŞVİK EDİYORLAR”


İş sağlığı ve Güvenliği uzmanı istihdam eden, iş güvenliği kurallarını uygulayan işletmeler olduğuna da değinen Akansoy, bu şekilde çalışan firmaların teşvik edilmesi yerine siyasi irade tarafından yapılan açıklamalar ile işverenlere, İş Sağlığı ve Güvenliği konularını önemsememeleri için fırsat tanındığını söyledi. Bakan Saner’in yaptığı açıklamalar ile sadece durum tespiti yaptığını söyleyen Akansoy, Bakan’ın görevinin durum tespiti yapmak değil kötü duruma çözüm bulmak olduğunu belirtti.


“BU HÜKÜMETİN HİÇBİR ŞEYİ HAYATA GEÇİREBİLECEĞİNE İNANMIYORUM”


Akansoy “şu anki mevcut hükümet sözde bizim yapamadıklarımızı yapmak için kurulan bir icraat hükümetiydi o zaman neden hala daha toplumun hassasiyetlerine çözüm bulmak için adım atmıyorlar. Bakan hala daha bazı düzenlemeleri hayata geçirmek için zaman istiyor. Bence hükümetin zamanı çoktan dolmuştur. Bu hükümete tanınan süre, bir hükümetin icraat yapıp yapmayacağını anlamak için yeterli bir süredir. Kendi imzaladıkları ve bizim bazı bölümlerine karşı çıktığımız yapısal dönüşüm programını bile hayata geçiremeyen bu hükümetin hiçbir şeyi hayata geçirebileceğine inanmıyorum” diye konuştu.


“KAZA OLDUKTAN SONRA DEĞİL OLMADAN ÖNCE ALINACAK ÖNLEMLERE ÖNEM VERMELİ”


Bakan Saner’in yaptığı açıklamaların talihsiz açıklamalar olduğunu vurgulayan Asım Akansoy, “bakan, yaptığı açıklamalar ile çalışanın hayatını Allah’a emanet etmekten başka bir şey yapmıyor. Bir şekilde çalışanlara, ne haliniz varsa görün, ben denetleyemem, ben gereğini yapamam, yaparsam zaten inşaatlar durdurulur demek istiyor. Tüzük değişikliği ile insan hayatı tehlikeye girdikten sonra dava açarsa hak sahibi olsun gibi anlamsız işlere koyuluyor. Oysa ki bu gibi durumlarda, kaza olduktan sonra kişinin kaza olduktan sonra hak sahibi olup olmamasını konuşmak yerine çalışanın o kazaya uğramamasını sağlayacak önleyici tedbirleri alması gerekiyor. Kaza olduktan sonra, insanlar sakat kaldıktan, hayatını kaybettikten sonra insanların hak sahibi olması evet önemlidir fakat önleyici tedbirler kadar değerli değildir” dedi.


“MÜFETTİŞLERE BASKI YAPIYORLAR”


Var olan müfettiş ve denetçi kapasitesiyle Çalışma Bakanlığı’nın denetim yapmasının zaten mümkün olmadığını söyleyen Akansoy, bakanlığın denetimleri artırmak için müfettiş kapasitesini artırması gerektiğini belirtti. Akansoy, müfettişlerin denetim konusunda cesaretlendirilmesi gerekirken, bazı siyasi iradeler tarafından yapılan denetimlerin göz ardı edilmesi yönünde baskı uygulandığını iddia etti.


“HEM İŞ YAPMIYORLAR HEM DE İŞ YAPANLARA ŞOVMEN DİYORLAR”


Akansoy, sorunların üzerine gidilmedikçe hiçbir sorunun çözülemeyeceğini belirterek, denetim yapmadan İş Sağlığı ve Güvenliği sorununu çözmenin mümkün olmadığının altını çizdi. Asım Akansoy, “her alanda olduğu gibi bu alanda da hükümet otoritesinin yarattığı bir boşluk vardır. Hem iş yapmıyorlar hem de kendilerinden önce iş yapanları da şovmen olarak adlandırıyorlar” dedi. Akansoy, bakanlık yaptığı dönemde sosyal medyadan halka çağrı yaparak, vatandaşların çevrelerinde karşılaştıkları İş Sağlığı ve Güvenliği ihlallerini paylaşmaları yönünde bir talepte bulunduğunu bunun sonrasında toplumda adeta bir seferberlik başlatılarak vatandaşların sosyal medya aracılığı ile özellikle inşaat alanlarında gördükleri tüm yanlışlıkları paylaşmaya başladıklarını da hatırlattı.


Kıbrıs Postası


Geri Dön