26 / 04 / 2024

Aslanlı Köşk'ÜN DASK ödemesi 139 lira!

Aslanlı Köşk'ÜN DASK ödemesi 139 lira!

İstanbul Boğazı’ndaki DASK’ı 139 lira olurken, köy evlerinde bu rakam 5’e katlanıyor. Ola­sı bir dep­rem­de Rem­zi Gür, si­gor­ta­dan pa­ra ala­bi­le­cek an­cak köy­lü­nün za­ra­rı si­gor­ta ta­ra­fın­dan öden­me­ye­cek.




Köy­ler­de­ki ev­le­re de Zo­run­lu Dep­rem Si­gor­ta­sı (DASK) ya­pıl­ma­sı şar­tı ge­ti­ril­di. An­cak uy­gu­la­ma ak­sak­lık­la­rı da or­ta­ya çı­kar­dı. Baş­ba­kan Re­cep Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın ar­ka­da­şı Rem­zi Gü­r’­ün geç­ti­ği­miz yıl­lar­da sa­tın al­dı­ğı İs­tan­bul Bo­ğa­zı­’n­da­ki As­lan­lı Köş­k’­ün DASK öde­me­si 139 li­ra iken ara­zi ta­pu­lu köy evi­nin 748 li­ra­yı bu­lu­yor. Ola­sı bir dep­rem­de Rem­zi Gür, si­gor­ta­dan pa­ra ala­bi­le­cek an­cak köy­lü­nün za­ra­rı si­gor­ta ta­ra­fın­dan öden­me­ye­cek. Çün­kü, DASK ge­nel an­la­mıy­la be­le­di­ye sı­nır­la­rı için­de ka­lan mes­ken­le­re yö­ne­lik ola­rak ge­liş­ti­ril­miş bir si­gor­ta sis­te­mi. Bu yüz­den köy ev­le­ri si­gor­ta kap­sa­mı­na gir­mi­yor, an­cak DASK zo­run­lu.


Ara­zi dik­ka­te alı­nı­yor

Mi­ras yo­lu ile dev­ro­lan ya da sa­tış­la el de­ğiş­ti­ren köy sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de­ki ev­ler DASK yap­tır­mak zo­run­da. Uy­gu­la­ma­ya gö­re ta­pu iş­lem­le­ri­nin ya­pı­la­bil­me­si için si­gor­ta zo­run­lu­lu­ğu ge­ti­ril­di. An­cak köy­ler­de kat mül­ki­ye­ti ol­ma­dı­ğı için si­gor­ta bi­na­nın bu­lun­du­ğu ara­zi­nin top­lam met­re­ka­re­si üze­rin­den ya­pı­lı­yor. Bu du­rum­da evin met­re­ka­re bü­yük­lü­ğü ne olur­sa ol­sun ara­zi­nin top­lam bü­yük­lü­ğü üze­rin­de si­gor­ta he­sap­lan­dı­ğı için köy­lü­ler bü­yük ra­kam­lar öde­mek zo­run­da ka­lı­yor. Bo­ğaz­da­ki bir ya­lı­nın si­gor­ta­sı köy­de­ki eve gö­re 5 kat da­ha ucuz ola­bi­li­yor.

Mi­ras kal­dı, 748 li­ra öde­di


Köy­lü­ye ya­pı­lan DASK iş­ken­ce­si­nin son ör­ne­ği Zon­gul­da­k’­ta ya­şan­dı. Zon­gul­da­k’­ta ba­ba­sın­dan ka­lan 566 met­re­ka­re ara­zi üze­rin­de­ki 70 met­re­ka­re evi mi­ras yo­luy­la al­mak is­te­yen Kad­ri­ye Yaz­ga­n’­a DASK yap­tır­ma­sı ge­rek­ti­ği söy­len­di. Bu­nun üze­ri­ne si­gor­ta şir­ke­ti­nin ka­pı­sı­nı ça­lan Yaz­ga­n’­dan evin ta­pu­su is­ten­di. Si­gor­ta şir­ke­ti ara­zi ta­pu­lu kar­gir evin DASK he­sap­la­ma­sı­nı top­lam ara­zi met­re­ka­re­si üze­rin­de yap­tı. İs­tan­bu­l’­da­ki evi için 100 li­ra DASK öde­yen Yaz­gan, “A­ra­zi­nin top­lam met­re­ka­re­si üze­rin­den si­gor­ta yap­tır­mak zo­run­da kal­dım ve 748 li­ra öde­di­m” de­di.


Kapsam dışında kalan binalar

6305 Sa­yı­lı Afat Si­gor­ta­la­rı Ka­nu­nu­’na gö­re dep­rem ol­du­ğun­da si­gor­ta­dan ya­rar­la­na­ma­ya­cak bi­na­lar şun­lar:

- Ka­mu hiz­met bi­na­sı ola­rak kul­la­nı­lan bi­na­lar ve ba­ğım­sız bö­lüm­ler,

- Köy nü­fu­su­na ka­yıt­lı ve köy­de sü­rek­li otu­ran­lar­ca köy yer­le­şik alan­la­rı ve ci­va­rın­da ve mez­ra­lar­da ya­pı­lan bi­na­lar,

- Ta­ma­mı ti­ca­ri ve­ya sı­na­i amaç­la kul­la­nı­lan bi­na­lar,

- Pro­je­si bu­lun­ma­yan ve mü­hen­dis­lik hiz­me­ti gör­me­miş bi­na­lar,

- Ta­şı­yı­cı sis­te­mi olum­suz yön­de et­ki­le­ye­cek şe­kil­de ta­dil edil­di­ği ve­ya za­yıf­la­tıl­dı­ğı tes­pit edi­len bi­na­lar


Konutun fiyatları yüzde 11.5 arttı

Ko­nut­kre­di­si.com.tr’­nin her ay 500 bi­nin üze­rin­de kre­di sor­gu­su­nu ana­liz ede­rek ha­zır­la­dı­ğı Tü­ke­ti­ci Ko­nut Fi­yat En­dek­si ra­po­ru­nun tem­muz ayı ve­ri­le­ri­ni içe­ren so­nuç­la­rı açık­lan­dı. Ra­po­ra gö­re ko­nut kre­di­si kul­la­na­rak ev al­mak is­te­yen tü­ke­ti­ci­le­rin ta­lep et­tik­le­ri ko­nu­tun fi­yat or­ta­la­ma­sı Tür­ki­ye ge­ne­lin­de geç­ti­ği­miz yı­la gö­re yüz­de 11,5 art­tı.


Sözcü


Geri Dön