19 / 04 / 2024

Asyaport 2015'in ilk çeyreğinde faaliyete geçecek!

Asyaport 2015'in ilk çeyreğinde faaliyete geçecek!

Türkiye'nin en büyük konteyner limanı Asyaport'un tamamlanması için çalışmalar devam ediyor. Limanın 2015'in ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Liman, İstanbul'daki Ambarlı Limanı'nın yükünü büyük ölçüde hafifletecek.



Tekirdağ'ın Barbaros Mahallesi'nde inşası devam eden ve 2015'in ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanan Asyaport'un dev vinçleri, limandaki yerlerini almaya başladı. Liman, İstanbul'daki Ambarlı Limanı'nın yükünü büyük ölçüde hafifletecek.


Asyaport'un faaliyete geçtiğinde konteyner operatörü Mediterranean Shipping Company'nin (MSC), ana limanı olarak kullanılacağını söyleyen Asyaport Limanı İşletme Müdürü Kadir Uzun, limanda 450 milyon dolarlık yatırımın yapıldığını ve 1.200 kişiye istihdam sağlanacağını belirtti.


Asyaport'un, Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkeler tarafından aktarma limanı olarak kullanabileceğini ve transit liman olarak adlandırılan bir aktarma limanı olacağını vurgulayan Uzun, "Asyaport, dünyada üretilen en büyük vinçlerin kullanıldığı teknolojiye ve en büyük konteyner gemilerinin yükünü boşaltacak ve bu gemilerin yanaşması için yeterli derinliğe sahip bir liman olarak faaliyet gösterecek. Vinçler, limana yerleştirilmeye başlandı. Çin'de üretilen elektrikli e-RTG'lerimiz yani vinçlerimizden 6'sı geldi. Bu vinçler 40 ton taşıma kapasiteli ve sahadaki konteynerin istiflenmesi, gemiden indirdiğimiz veya gemiye vereceğimiz konteynerin istiflenmesinde kullanacağımız saha vinçleri" dedi.


Limana toplam 33 vinç yerleştirileceğini dile getiren Uzun, "Türkiye'nin en büyük limanı olacak. Yılda 2.5 milyon konteyner hareketinin yaşanmasını hedefliyoruz. Tabii bu kapasite çok yüksek bir kapasite. Bunu da otomasyonu, kapasitesi yüksek vinçlerle sağlayabiliriz. RTG'ler de onun ilk parçası" diye konuştu.


Kadir Uzun, gelecek yılın ilk çeyreğine kadar gemi sahil, kara vinçlerinin ve aktarma araçlarının hepsinin limanda aktif şekilde çalışmaya hazır olmasını planladıklarını belirtti.


11 gemi sahil vinci yerleştirilecek

Dünyanın en büyük 2. Türkiye'nin ise en büyük limanı olmaya hazırlanan Asyaport tamamlandığında, 11 gemi sahil vinci 33 RTG vinç, 49 da terminal traktörü yer alacak.


TOKİ Haber


Geri Dön