28 / 03 / 2024

Ataköy sahilinin 76 metrelik imar izninin yarıya indirilmesi isteniyor!

Ataköy sahilinin 76 metrelik imar izninin yarıya indirilmesi isteniyor!

Mimarlar Odası Bakırköy Şubesi İstanbul Ataköy sahilde 76 metreye kadar yükselecek 20-25 blok için imar izninin yarıya indirilmesini istiyor...



Ataköy sahilde  TOKİ  tarafından satışa çıkarılan ve 76 metreye ulaşan 20-25 blokla kule imar izni tartışmalara neden oldu. Projenin uygulanması halinde Ataköy'ün yeşil alanları ve kıyısının, asıl projesine aykırı olarak betonlaştırılacağı, denizle kara arasına duvar örüleceği ve geri dönüşümü olmayan sonuçlara neden olacağı belirtildi. Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği, İstanbul'un son sahilinin korunması için Başbakanlık'a mektup kampanyası başlattı. Mimarlar Odası Bakırköy Şube Başkanı Ali Hacıalioğlu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının geçen yıl sahilde 76 metreye ulaşan kule imar izninin yarıya indirilmesi sözünün yerine getirilmesini istedi. 


Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği, İstanbul'un son sahilinin korunması için Başbakanlık'a mektup kampanyası başlattı. Mektup kampanyasında, Başbakan Erdoğan'ın son açıklamalarında yüksek yapılanmaya karşı olduğunu, yeşilin korunması gerektiğini ifade ettiği anımsatıldı. Mektupta, tarihi yarımadanın batı uzantısını Ataköy Mahallesi'nin oluşturduğu, bu mahallenin Demokrat Parti döneminin uluslararası mimari literatüre geçen, planlı örnek projesi olduğuna dikkat çekilerek "Mahallenin doğal kıyısı ise bu projenin ruhu ve kuruluş sebebidir. 


Ataköy'ün yeşil alanlarını ya da kıyısını, asıl projesine aykırı olarak betonlaştırmak, denizle kara arasına duvar örmek sadece bu örnek mirası tahrip etmekle kalmaz, geri dönüşü olmayan çevre zararlarına ve binlerce insanı ilgilendiren sağlık sorunlarına neden olur. Unutulmamalıdır ki, İstanbul'un Ataköy kıyısındaki bu eşsiz doğal mirasının, rant uğruna tahrip edilmesinin vebali de büyüktür" denildi. 


Mimarlar Odası Bakırköy Şube Başkanı Ali Hacıalioğlu ise sahildeki yapılaşmayı durdurmak için kıyı kenar çizgisinin yanlış tespit edildiğini tespit edip dava açan Ataköy 1. Kısım Derneği'nin davasına müdahil olduklarını belirterek özetle şunları söyledi: "Şu anki kıyı kenar çizgisi, denizin karaya vurduğu yer olarak çizilmiş, oysa kıyı çok daha geride. Kıyı Kanunu'nun 4. maddesine göre kıyı kenar çizgisi içinde yapı yapılamaz. 50 metre uzaklaşıp öyle yapacaksın. İnşaatların sondaj raporlarında deniz kumlarının çıktığı yazıyor. Sondajlarda, 10-15 metre kesitinde deniz kumu olduğu ortaya çıkıyor. Konaklara gidildiğinde sahil yolunun arkasına dek uzanıyor kum bölgesi. Bilirkişi raporu yeni çıktı." 


Cumhuriyet Gazetesi


Geri Dön