20 / 04 / 2024

Ataşehir Belediyesi'nden 'sınır' tepkisi!

Ataşehir Belediyesi'nden 'sınır' tepkisi!

Ataşehir Belediye Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, TBMM'de görüşmeleri süren Torba Yasa'ya eklenen bir madde ile ilçe sınırlarının değiştirilerek bir mahallenin Ümraniye'ye bağlanmak istenmesine sert tepki gösterildi.




Ataşehir Belediye Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada,  TBMM'de görüşmeleri süren Torba Yasa'ya eklenen bir madde ile ilçe sınırlarının değiştirilerek bir mahallenin Ümraniye'ye bağlanmak istenmesine sert tepki gösterildi.


"2010 yılından beri direniyoruz"


Ak Parti'nin, Ataşehir’in en fazla değer yaratan bölgelerinden Barbaros Mahallesi’ne el koyma çabalarının 2010 yılından beri sürdüğü kaydedilen açıklamanın devamı şöyle:


AK Parti’nin Torba Kanun Tasarısı içine yerleştirdiği Ataşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan Barbaros Mahallesi’nin bir kısmını Ümraniye Belediyesi’ne bağlayan madde, AKP’nin rantçı zihniyetinin en son ve tipik örneklerden biridir.


2009 yılında Ataşehir Belediyesi olarak tüzel kişilik kazandığımız tarihten itibaren Barbaros Mahallesi’nin ilçemiz sınırları içinde olduğuna ilişkin verdiğimiz mücadele, 2014 yılında, 10. Vergi Mahkemesi’nin verdiği kararla sonuca bağlanmışken AKP torba yasa içine koyduğu bir madde ile ‘kanun ve hukuk’ tanımazlığını bir kez daha ispat etmiştir.


"Yıllık 150 milyon lirayı aşan bir rantın AK Partili belediyeye devri"


Konu AK Partililer tarafından kamuoyuna aksettirilmeye çalışıldığı gibi belediyeler arasında bir ilçe sınırı konusundaki anlaşmazlık değildir. Konu vergi ve inşaat harçları ile birlikte yıllık 150 milyon lirayı aşan bir gelirin CHP’li bir belediyeden AK Partili bir belediyeye aktarılma meselesidir. Konu müteahhit eski ‘mücahitlerin’ rant hırsıdır.


Türkiye’nin finans merkezi olacak bir alanda, işlerin al gülüm ver gülüm ilişkisi içinde rahat bir şekilde sürdürmek istemesi meselesidir.


Barbaros mahallesinin tümü 2008 yılında çıkartılan bir yasa ile yeni ihdas edilen Ataşehir İlçesi sınırlarına dahil edilmiştir. 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’da yeni oluşturulan Ataşehir İlçesi’ne Üsküdar, Kadıköy ve Ümraniye İlçelerinden 14 mahalle bağlanmıştır. Bu kanunda Barbaros Mahallesi’yle ilgili 04 ve E-80 karayoluna ilişkin en ufak bir bağ kurulmamıştır. AKP iktidarı Ataşehir ilçesini Kadıköy Belediye’sinden ayırmasının nedeni yeni oluşturulan bu ilçede yapılacak yerel seçimleri AKP’nin kazanacağına ilişkin kesin inancı olmuştur.


"CHP oyunu bozdu"


Ama Ataşehir’de beklemedikleri bir şekilde yerel seçimleri CHP’nin kazanması oyunları bozmuş ve o tarihten beri geleceğin finans merkezi olarak planlanan Barbaros mahallesinin bir kısmını CHP’li Ataşehir Belediyesinden almanın hesapları içine girilmiştir.



Dünya


Geri Dön