19 / 04 / 2024

Ataşehir Modern Projesi inşaatını yarım bırakan firma 45 milyon TL tazminat aldı!

Ataşehir Modern Projesi inşaatını yarım bırakan firma 45 milyon TL tazminat aldı!

TMSF Ataşehir’de sahip olduğu arsaları Aksüs Yapı adlı şirkete Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşımı Sözleşmesiyle 2016'da verdi. Sayıştay, 2018'de yaptığı denetimde ihalesiz olarak seçilen yüklenicinin bu işi sonuçlandıramayacağının anlaşıldığını belirtti.



TMSF Ataşehir’de sahip olduğu arsaları Aksüs Yapı adlı şirkete Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşımı Sözleşmesiyle 2016'da verdi.

Yapılan belirlemelere göre, gayrimenkullerle ilgili herhangi bir duyuru ve ilan paylaşılmadığı gibi, bir ihale de yapılmaksızın şirketin teklifi üzerine Fon Kurulu tarafından karar alınarak sözleşme yapıldı. Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre; işi alan Aksüs Yapı, Reyhan İnşaat ve Marmara Fidancılık ile birlikte projede ortaklığa gitti ve 2017'de 1113 konut ve 44 ticari alandan oluşan Ataşehir Modern projesine start verdi. 

1 milyar 324 milyon TL gelir ön görülen işin kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak verildiğini kaydeden Sayıştay, 2018'de yaptığı denetimde bu işi sonuçlandırılmayacağının anlaşıldığına dikkat çekti. 

YETERSİZLİĞİ ÖRNEKLE ANLATTI

Bu durumu bir örnekle anlatan denetçiler, yüklenicinin 28 Ocak 2019 tarihinde Fon’a yaptığı başvuruyla, firma tarafından yaptırılan proje tadilatına ilişkin ruhsata esas ücretin (harç) tutarı olan 1 milyon 308 bin liralık ödenmesi yapamadığına işaret ederek, “Söz konusu bu tutarın Fon tarafından ödenmesini talep etmiş ve 2019/64 sayılı Fon Kurulu Kararı ile de bahse konu tutar Fon bütçesinden ödenmiştir” denildi.

SÖZLEŞME 3 YIL SONRA FESH EDİLDİ

TMSF ise ihalesiz iş verilmesiyle eleştirilerle ilgili sürecin Sayıştay’ın genel denetimini ilgilendirilmediğini dile getirirken, yüklenicinin yetersiz olduğuna dair tespiti kabul etmediğini belirtti. 

TMSF’nin verdiği bilgiye göre, süreç içerisinde yüklenici inşaat sektöründe yaşanan ekonomik güçlükleri sebep göstererek, sözleşmede taahhüt edilen asgari hasılat tutarının ilk taksitinin ve devam eden taksit vadelerinin faizsiz olarak ötelenmesi ya da sözleşmenin “hasılat paylaşım usulünün” revize edilerek “kat karşılığı inşaat yapım usulüne” dönülmesi talebinde bulundu. 

TMSF, Fon menfaatlerine uygun görülmeyen bu taleplerin onaylanmadığını ve Aksüs Yapı ile yapılan sözleşmenin 10 Mayıs 2019 tarihinde karşılıklı mutabakat çerçevesinde fesh edildiğini belirtti. 

İŞ BAŞKASINA VERİLDİ

TMSF, sözleşmesini iptal ettiği Ataşehir'deki arsa üzerine yapılacak olan “Ataşehir Modern Projesi A, B, C Blok konut, işyeri sosyal tesisler inşaatı” işi için 2020'de pazarlık usulüyle yeni bir ihaleye çıktı. Yapım ihalesini 280 milyon 400 bin TL teklif veren Mustafa Ekşi-İlk Yapı İnşaat ortaklığı kazandı.


Geri Dön