20 / 04 / 2024

Ataşehir'de arazi fiyatları 2 katına çıkacak!

Ataşehir'de arazi fiyatları 2 katına çıkacak!

Başbakan Erdoğan'ın "İMKB'yi de Ataşehir'e taşıyacağız" sözleri bölgedeki emlakçıları heyecanlandırdı. Emlakçılar 2 yılda bölgede 500 bin TL'nin altında 1+1 daire bulunamayacağını, arazi fiyatlarının 2 katına çıkacağını



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Finans Merkezi Projesi'nde bombayı patlattı. Sermaye Piyasası Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve kamu bankalarının yanı sıra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) da Ataşehir'deki finans merkezinde yer alacağını açıkladı. İMKB'nin kuruluş yıldönümünde konuşan Başbakan Erdoğan'ın "Artık 2011 daha fazla tehir edilemez, bu adımları attığımız yıl olacaktır. 2-3 yıl içinde bütün merkezler bitmiş olacak" sözleri bölgedeki emlak hareketliliğini yeniden artırdı. Remax ABC2 ofisinden gayrimenkul danışmanı Bora Güçmen, yeni açıklamalardan sonra bölgedeki arazi ve konut fiyatlarının 2 kat daha artacağını belirterek, "Finans merkezinin ilk kazması vurulduğunda yüzde 20-25 oranında bir değerlenme olur. Proje tamamlandığında benzer bir değer daha oluşur" dedi.

500 BİNE 1+1
Güçmen, Finans Merkezi projesinin de etkisiyle Batı Ataşehir'de 4 yıl içinde 300 bin doların (500 bin TL) altında fiyata 1+1 daire bulunamayacağını, 3+1 dairelerin fiyatlarının da 1.5 milyon dolardan aşağı olmayacağını kaydetti. Şu anda metrekare fiyatlarının 3 bin 500 ile 5 bin TL aralığında olduğuna dikkat çeken Güçmen bu oranın 4 yılda 7 bin 500 TL'yi bulacağını söyledi.

OFİS TALEBİ ARTAR
Turyap Ataşehir ofisi temsilcisi Mustafa Sağdıç da projenin konutun dışında ofis talebini de artıracağını söyledi. Sağdıç, İMKB'nin taşınması durumunda aracı kurumların da yakın yerlerdeki ofis talebini artıracağını vurguladı. Sağdıç, "Ataşehir'in içinde olmasa bile Şerifali'de yapılan plazalar dolabilir" diye konuştu.

27 BİN KİŞİ TAŞINACAK
Hükümet'in Finans Merkezi'nin Ataşehir'de kurulacağını açıklamasından bu yana bölgedeki arazi ve konut fiyatları yüzde 80'e yakın oranda prim yaptı. 9 bin finans çalışanının bölgeye taşınması bekleniyor. Çalışanların aileleri de hesaba katılınca toplam 27 bin kişilik bir nüfusun Ataşehir'e yerleşeceği tahmin ediliyor. Bölgede 15 binin üzerinde bir konut stoku bulunuyor.

Ekonomiye 91.5 milyar dolar kaynak aktardık
10.12.2010 İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB'nin 25 yıllık geçmişinde ekonomiye toplam 91.5 milyar dolarlık bir kaynak kazandırdığını bildirdi. Erkan, 2004-2010 arasında 25 milyar doların üzerinde halka arz ile sağlandığını ifade eden Erkan, aynı dönemde şirketlerin 31 milyar dolara yakın temettü ödediğini söyledi. Bu yıl 22 şirketin halka açıldığını ve yıl sonunda bunun 25'e çıkacağını kaydeden Erkan, "Hedefimiz 2023'te bin şirketi yakalamak. Şu anda 1 milyon civarında olan yatırımcı sayımızı da nüfusumuzun yüzde 10'u olan 7.5 milyona çıkarmak" dedi.

'Felaket senaryolarını boşa çıkardık'
10.12.2010 İMKB''NİİN 25'inci yılı nedeniyle düzenlenen konferanstaki konuşmasında ekonomiye de değinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8 yıl boyunca ekonomideki iyileşmelere hep kulp takıldığını belirterek, "Bu ülkede bir yandan sürekli kriz telaffuz edildi. Kriz için tarih verenler oldu. Bugün geldiğimiz nokta, tüm bu felaket senaryolarını, başarıyı dış etkenlerden arayan tüm analizleri boşa çıkardı ve sahiplerini de mahcup etti" dedi. Mali disiplinden taviz vermeyeceklerini tekrarlayan Başbakan Erdoğan, muhalefete de yüklendi. Paradan 6 sıfır atıldığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Türk Lirası kendini buluyor ve tarihteki yerini yeniden kazanıyor. Ülkede bunu hazmedemeyenler yok mu Var. Yapıcı bir yaklaşımla katkıda bulunsalar biz şu anda bulunduğunuz noktadan çok daha ileride olurduk" dedi.
Sabah/Dilek Taş

Basında yer alan diğer haberler:

İMKB de Ataşehir finans merkezine taşınıyor

Uluslararası Finans Merkezi olma yolunda ilerleyen İstanbul, 2011'de bu hedefini gerçekleştirmeye başlayacak. Başbakan Erdoğan, SPK, BDDK ve kamu bankalarının yanı sıra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın da Ataşehir finans merkezinde yer alacağını duyurdu. Mekânların belirlendiğini kaydeden Erdoğan, 2-3 yıl içinde bütün merkezlerin bitmiş olacağını dile getirdi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) 25. kuruluş yılında Başbakan'dan sürpriz bir açıklama geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve bankaların yanı sıra halen Sarıyer Emirgan'da bulunan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) da Ataşehir'deki finans merkezinde yer alacağını açıkladı. Erdoğan, 2011'in bu adımların atıldığı yıl olacağını söyledi. İMKB'nin 25. Yıl Konferansı'nın açılışında konuşan Başbakan, İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması konusuna değindi. Erdoğan, "Bankalarımızın genel merkezlerini İstanbul'a taşımaya başlıyoruz. SPK, BDDK aynı şekilde buraya gelecekler. Zaten faaliyetlerinin büyük bir kısmını da burada yürütüyorlar. Temennim o ki İMKB'yi de aynı merkezin içinde bulundurmak suretiyle, bu hareketliliği orada yapmak ve dünyaya oradan çok farklı bir mesajı vermek. Oturup değerlendireceğiz, bunların da adımını atacağız." dedi. Bankalar noktasındaki adımları süratle attıklarını belirten Erdoğan, "Artık 2011 daha fazla tehir edilemez, bu adımları attığımız yıl olacak. Zaten projeler bir taraftan yapılıyor. Artık fiziki noktadaki mekânlar, şu anda belirlendi. İnşallah, 2-3 yılda bütün merkezler bitmiş olacak. Oralara artık bu bankalarımız taşınmış olacak." açıklamasında bulundu.

İMKB'nin Türkiye ekonomisine kazandırdığı canlılığın, ekonominin dışa açılmasına yaptığı katkının yanı sıra sosyal faaliyetlere özellikle de eğitime yaptığı yatırımlarla çok farklı bir hizmeti de ifa ettiğini vurgulayan Erdoğan, İMKB öncülüğünde açılmış olan Türkiye genelindeki 400 okuldan dolayı da ayrıca tebrik ve teşekkürlerini ilettiğini kaydetti. Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan büyük dönüşümün somut olarak izlenebildiği yerlerden birinin de İstanbul Borsası olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Son 8 yılda Borsa rekor üstüne rekor elde ederken, birçok ilki de hayata geçirerek uluslararası ölçekte adından söz ettirdi.'' diye konuştu. Başbakan, İMKB'nin gösterdiği performansı ise şöyle anlattı: "2002 yılında İMKB 100 ortalama endeksi ile baktığımızda 10 bin 987 idi. Son haftalarda endeks 70 bin seviyesini gördü ve dün (çarşamba) akşam itibarıyla da 67 bin 704'ten kapandı. 11 binden 70 bine... İMKB hisse senetleri piyasası değeri, 2002'de 34 milyar dolar iken, bugün 323 milyar dolara ulaştı. Günlük işlem hacmi ise 281 milyon dolardan 1,7 milyar dolara çıktı.''

BABACAN: 12 AB ÜYESİ, TÜRKİYE'DEN DAHA RİSKLİ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Hazine'nin gelecek yıl 150 milyar TL'ye düşecek borçlanma ihtiyacının azalmasıyla şirketlere, bono piyasasında çok önemli alan açılacağını söyledi. Babacan, şirketlerin daha kolay tahvil ihracının söz konusu olabileceğini, kolaylaştırıcı düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Hem gelişmiş, hem gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye'nin risk primleri son derece düşük ülke olarak anılmaya başlandığına vurgu yapan Babacan, "Şu anda AB'nin 27 üyesinden 12'si, Türkiye'den daha riskli görülüyor, piyasalar tarafından." dedi. Büyüme rakamlarına da değinen Babacan, "Dün açıklanan Sanayi Üretim Endeksi, yüzde 9,8 gibi beklentilerin oldukça üzerinde bir oran. Bu, bize Türkiye'nin 4. çeyrekte de büyüme hızının oldukça yüksek olacağının öncü sinyallerini veriyor. Türkiye hem bu yıl hem de gelecek yıl tüm Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olacak." öngörüsünde bulundu.

Ekonomiye 25 yılda 91 milyar dolar kazandırdı

Başkan Hüseyin Erkan, İMKB'nin 25 yıllık geçmişine bakıldığında 91,5 milyar dolarlık bir kaynağın ekonomiye kazandırıldığını, 43,3 milyar dolarlık da temettü (kâr payı) ödendiğini söyledi. Şu anda halka açık 337 şirketin piyasa değerinin 323 milyar dolar olduğunu belirten Erkan, şirket başına ortalama 1 milyar dolarlık bir piyasa değerinin ortaya çıktığını kaydetti. Erkan, 1986 yılının tamamında 13 milyon dolar olan hisse senetleri piyasasının, 385 milyar dolara ulaştığını, günlük ortalamada ise 1,7 milyar dolarlık işlem gerçekleştiğini bildirdi. Erkan, 1991'de kurulan tahvil ve bono piyasasında ise 113 milyon dolarlık işlem olurken, şu anda 2,1 trilyon dolarlık işlem gerçekleştiğini aktardı. 1986-1989'da 779 milyon dolarlık halka arz, 606 milyon dolar da temettü ödendiğini, yıllar itibarıyla asıl gelişmenin 2004-2010'da kaydedildiğini anlatan İMKB Başkanı, "25 milyar doların üzerinde halka arz yapılmış. Halka açılan şirket sayısı az olsa da ekonomiye 25 milyar doların üzerinde fon aktarılmış. Şirketlerimiz, bu dönemde 31 milyar dolara yaklaşan temettü ödemiş. Halka arz edilen şirketlerin elde ettiği fonlardan daha fazlası temettü olarak ödenmiş." dedi.

SPK: Türkiye artık iktisadî oyunun çok önemli parçası

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye'nin, başı çeken 7 ülkeden biri olduğunu belirtti. Bu ülkeleri Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Kore, Türkiye ve Malezya olarak sıralayan SPK Başkanı Akgiray, "Bu ülkeler, hızlı gelişen ülkeler arasında hem lider hem de gelişmesinin ötesinde gelişme kaydediyorlar. Biz artık, iktisadi olarak oyunun çok önemli bir parçası olmaya başladık." dedi ve şunu ekledi: "Türkiye, ekonomik anlamda güçlü fırsatı yakaladı. Global gelişmeyi göz ardı ederek detaylarla uğraşırsak, fırsatı da kaçırırız."
Zaman

27 bin kişi Ataşehir'e taşınıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul Ataşehir'de finans merkezi yapma hedefini açıklaması, bölgedeki hareketliliği artırdı. Ataşehir Finans Merkezi Projesi, 9 bin finans çalışanını bölgeye taşıyacak olması nedeniyle gayrimenkul sektöründe önem taşıyor. Çalışanların aileleriyle de birlikte toplam 27 bin kişilik bir nüfusun Ataşehir'e yerleşeceği tahmin ediliyor. Başbakan'ın açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, "İMKB ile birlikte bütün bankaların ve ekonomi kurumlarının Ataşehir'e gelmesi hem bölge, hem de ilçe için önemli prestijdir. Son 3 ylda bölgede emlak fiyatları neredeyse 2 katına çıktı. Biz bu proje için her türlü desteğe hazırız" dedi. 

1+1 daire 500 bin liraya çıktı

Büyük bankaların ve finans kuruluşlarının taşınacağı Ataşehir'de emlak fiyatları sürekli artıyor. Bölgede 15 binin üzerinde konut stoğu bulunuyor. Buradaki emlakçılar, 2-3 yıl içinde bölgede 500 bin liranın altında 1+1 daire kalmayacağını, büyük dairelerin ise 1.5 milyon liradan satılacağını söyledi.

Emlakçılar, şu anda 3-5 bin lira arasında değişen metrekare fiyatlarının da 7 bin 500 TL'yi bulacağını ifade etti. 
Zaman

 


Geri Dön