26 / 04 / 2024

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi restorasyonu yüzde 90 tamamlandı!

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi restorasyonu yüzde 90 tamamlandı!

Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi restorasyonunu yüzde 90 tamamlandıklarını bildirdi. İl Özel İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ayhan, müzedeki çalışmaları yerinde inceledi.



Müzenin restorasyonunda birçok projenin hayata geçirildiğini vurgulayan Ayhan, "Kongre binasında restorasyon aşamasına nokta koymak üzereyiz, teşhir tanzim ve çevre düzenlemesi ile de burada süren çalışmalarımızı tamamlayacağız. Restorasyon işimizi yüzde 90 seviyesinde, teşhir tanzim çalışmalarımızı ise yüzde 70 oranında tamamladık." ifadesini kullandı.


Ayhan, yaptıkları her çalışmanın bilim kurulu tarafından onaylandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:


"Binanın çevre düzenlemesini tamamlayarak müzeyi 4 Eylül'de vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı amaçlıyoruz. Müzede yapılan çalışmalarla Sivas Kongresi’nin yapıldığı dönemin ruhunu yaşatmak  istiyoruz. Kongre müzesinde bulunan her oda ayrı bir öneme sahip. Milli mücadele ruhunun anlatıldığı bu tarihi mekanın yeniden restore edilmesi için nitelikli ve profesyonel bir ekip tarafından hazırlanan projeler, bilim kurulunda alanında uzman kişilerin onayına sunularak kabul edildi. Proje hazırlanırken meclisten alınan arşivler, yerelden alınan belgeler ile bilimsel bilgilerin ışığında Milli Saraylar Bilim Kurulu’nun onayı ile proje nihai noktaya geldi. Müzede restorasyon çalışmalarında teknoloji ile tarihi bir araya getirerek yeni nesillere o dönemin ruhunu anlatmaya çalışıyoruz."


Türkiye'de ilk defa Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde "Artırılmış Gerçeklik"in uygulanacağını aktaran Ayhan, Sivas Kongresi’ndeki 38 delegenin canlandırılacağı bir film ile Milli Mücadele döneminde alınan kararların anlatılacağını vurguladı.


Ayhan, şöyle devam etti:


"Artık bu sistem sayesinde Sivas Kongre kararlarını, zenginleştirilmiş bir ortam sağlayan teknoloji ve 3 boyutlu gözlüklerle izleme imkanına kavuşacağız. Ayrıca kongre delegelerinden iki tanesinin bal mumundan heykelini de kongrenin yapıldığı odaya koyacağız. Devam eden çalışmalar kapsamında da projede yer alan odaların görsel giydirmeleri, kioks ekranlar, inografik yüzeyler ve ışıklandırma çalışmaları devam etmekte olup, çevre düzenlemesiyle ilgili tamamlanan proje çalışmasının ardından önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacaktır."


AA


Geri Dön