29 / 03 / 2024

Atatürk Kültür Merkezi'ni yenileme projesi başladı!

 Atatürk Kültür Merkezi'ni yenileme projesi başladı!

Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) 2008'de yenilenme umuduyla kapanan kapıları uzun süren bekleyişin ardından dün açıldı ve çalışmalar başladı



Binanın tamirat, tadilat ve güçlendirme çalışmalarını içeren ihaleyi 69 milyon lira ile Taca ve Yeni Yapı inşaat üstlendi. Çalışmalar için 540 gün süre veren taraflar, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın ricasıyla binanın teslim tarihini 29 Ekim 2013'e çekti. Dün AKM'nin önünde yapılan basın toplantısında konuşan Ertuğrul Günay, "Binayı Cumhuriyet'in 90. yılında güzel bir konserle açarsak belki de gecikmeden doğan kırgınlıkları bir nebze olsun hafifletiriz." diyerek AKM'nin yenilenme öyküsünü bir kez daha anlattı: "AKM'yi İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri çerçevesinde yenilemek amacıyla yola koyulmuştuk, Tabanlıoğlu firmasıyla birlikte. Her türlü prosedür de tamamlanmıştı. Buna göre içerisi aynen korunarak yenilenecek, çatıya keyifli bir yeme içme mekânı yapılacak, fuayeye de CD ve kitap satışı yapan bir kafe yerleştirilecekti. Hem işlevsellik hem gelir için. AKM böylece 24 saat yaşayan bir yer olacaktı. Önemli konserler dışarıya yansıtılacaktı hatta ama bu pırıltılı ve çağdaş AKM fikri; Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası'nı (Kültür Sanat-Sen) rahatsız etti. Kültür Sanat-Sen projenin iptali için dava açtı ve mahkeme yürütmeyi durdurdu. Gerekçeleri arasında 'Satış yeri istemiyoruz, çatıda sadece zenginlerin yararlanacağı bir yer istemiyoruz.' gibi ifadeler vardı. Projeden vazgeçtik, sadece güçlendirme yapalım dedik ama bu defa da kaynak bulamadık. Akıl veren çoktu ama para veren yoktu."


Epey zaman bu sebeplerle kapalı kalan AKM'ye destek Sabancı Topluluğu'ndan geçtiğimiz şubat ayında geldi. Sabancı Topluluğu 30 milyon lira vererek AKM'nin yenilenmesine katkıda bulunmak istedi. Buna karşılık tek beklentisi Büyük Salon'a Sabancı isminin verilmesi oldu. Bu isteğin memnuniyetle kabulü ve ihale sürecinin ardından Yeni Yapı ve Taca İnşaat tarafından çalışmalar başladı. Günay'ın iki güzel haberi daha vardı: Biri Maslak Kültür Merkezi projesinin de hızla ilerliyor olması, diğeri  Ankara  Konser Salonu'nun yine aynı hızla ilerlemesi. Günay'a göre bir aksilik olmasa 2013 sonunda Türkiye üç büyük kültür merkezine kavuşacak.

Zaman


Geri Dön