18 / 04 / 2024

Atatürk Orman Çiftliği planı iptal edildi!

Atatürk Orman Çiftliği planı iptal edildi!

Beş meslek odası tarafından dava açılan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) planı iptal edildi. Karar AOÇ üzerinde inşa edilen Aksaray dahil, tüm yapıların hukuk dışı olduğu anlamına geliyor.



TMMOB’a bağlı 5 meslek odası tarafından AOÇ 1/10000’lik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı,  Ankara  5. İdare mahkemesi tarafından oy birliğiyle iptal edildi. Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve TBMM’ye karşı büyük bir zafer kazındık. AOÇ davası şimdi Avrupa İnsan hakları Mahkemesine gidiyor. Mahkemenin kararı ile AOÇ üzerinde yapılanların tamamı plansız ve hukuk dışı. Ankara 5. İdare Mahkemesi kararı oybirliği ile aldı. İçinde Kaçak saray, Ankapark ve yolların da bulunduğu alanın hukuk dışılığı bu planla bir kez daha tescillendi” diye konuştu.


‘AOÇ’DE HER ŞEY YOK HÜKMÜNDE’


Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde konuşan Candan, kararın gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, “Acilen Kaçak Saray boşaltılmalı” dedi. Candan, “Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’ne taşınarak anayasal bir yönetim tarzının oluşması zorunluluk olarak karşımızda duruyor. Mahkemenin verdiği karar çok net ve çok açık. Hem planlama hem plan notları hem de Atatürk’ün vasiyeti ve kentsel ekoloji açısından yaptığımız değerlendirmeler ışığında mahkeme, bu planın kamu yararı içermediğini, şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı gerçekleşen plan olduğunu hazırladığı belirtiyor” dedi.


Candan, “Mahkeme yine bu raporda yolun çözüm olmadığını, AOÇ bütünlüğünü parçalayacağını, onun da ötesinde canlıları koruma yaklaşımıyla burasının birinci derece doğal ve tarihi sit alanı olduğunu ifade ederek, raporunda yaban hayvanlarının karşıdan karşıya nasıl geçeceğini soruyor. Raporda yine yolun özellikle Ankara çayı ve çayın etrafındaki vadi tabanını yapısını bozacağı belirtirken, kent ekolojisinin alt üst edildiği de belirtiliyor” diye konuştu.


Candan, “Bu plan Atatürk’ün vasiyeti ihlal etmiştir. AOÇ kamu yararı içermiyor, AOÇ şehirciliğe aykırı. Artık herkesi hukuka saygıya davet ediyoruz. Şu an AOÇ’de her şey yok hükmünde. Orada plan yok” diye konuştu.


Evrensel 


Geri Dön