26 / 04 / 2024

Atatürk Orman Çiftliği'ne 'Başbakanlık Sarayı' yapılıyor!

Atatürk Orman Çiftliği'ne 'Başbakanlık Sarayı' yapılıyor!

Ata­türk Or­man Çift­li­ği­’n­de in­şa edi­le­cek olan ye­ni Baş­ba­kan­lık ko­nu­tu için 3 bin ağaç kes­ti­ler. Ata­tür­k’­ün evi­ni de yı­ka­cak­lar…



Başbakanlık için alınan yeni uçağın iç dekorasyonu devam ederken Ankara'da bir de "Başbakanlık Sarayı" inşaatı başladı. Yeni Başbakanlık konutunun adresi, Mustafa Kemal'in yadigarı Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) yerleşkesı...


Önce imara açıldı


Gazi Yerleşkesi'nin tapusu Orman Genel Müdürlüğü'ne ait... Yerleşke, 1. derece SİT alanıyken, imara açabilmek için 3. derece SİT alanına dönüştürüldü. Yaklaşık 90 hektarlık alan, Başbakanlık binası olarak diğer deyimle de "Beyaz Saray" olarak planlandı. Tapunun, TOKİ'ye devri gerçekleşti.


Ağaç katliamı var...


İnşaatı süren "saray" için 3 bin civarında ağaç kesildi. Atatürk Orman Çiftliği’nde inşa edilecek olan yeni Başbakanlık konutu için 3 bin ağaç kestiler. Atatürk’ün evini de yıkacaklar...


Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ve aynı ölçülerde yapılan evinin de yıkılacaklar arasında yer aldığı öğrenildi. Kaba inşaatının yapım işi, 68 milyon TL artı KDV'ye mal olan yeni Başbakanlık konutu için diğer donanımlarla birlikte toplam 300 milyon TL harcanacak.


Üst düzey güvenlik 2014 yılında tamamlanması planlanan konut, 3 blok halinde yapılacak. Başbakan Erdoğan ile yardımcılarının ve müsteşarının odaları ortadaki blokta yer alacak. Yandaki diğer iki blokta ise idari birimler bulunacak. Erdoğan'ın makam odasının yer alacağı bloğa girişler özel izinle mümkün olabilecek.


‘AOÇ kurban edildi’


Orman Genel Müdürlüğü'nün tapulu malının elden çıkmasıyla başlayan gelişmeler, MİT'e ait Marmara Köşkü'nü de içine aldı. Konuyu yakından bilen yetkililer, Atatürk Orman Çiftliği'nin önemli bir bölümünün "Beyaz Saray kurbanı" olacağını ifade etti. Türkiye Ormancılar Demeği'nin Genel Başkanı Fevzi Kaleli, "Atatürk Orman Çiftliği'nin merkezinde yer alan Orman Genel Müdürlüğü Gazi Yerleşkesi oldu-bittiyle TOKİ'ye devredildi. Atatürk'ten emanet kalan bu yerler de elden çıkarılmıştır" dedi.


Suç duyurusu yaptı


2007'den bu yana, Orman Genel Müdürlüğü tesislerinin yıktırılıp yerine "Beyaz Saray"ın yapılacağının bilinmesine rağmen, genel müdürlük onarımı için yaklaşık 30 milyon lira harcandığını öne süren Kaleli, suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.


Saygı ÖZTÜRK / Sözcü



Geri Dön