05 / 05 / 2024

Atilla Ödünç: Kentsel dönüşüm birlikte başaracağımız bir süreç yönetimidir!

Atilla Ödünç: Kentsel dönüşüm birlikte başaracağımız bir süreç yönetimidir!

AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Meclis'te düzenlendiği basın toplantısında kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında vatandaşlara çağrıda bulundu.



AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında kentsel dönüşümün önemine ilişkin açıklama yaptı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Ödünç, deprem etkisi altındaki binalarda yaşamanın, insanların hayatında büyük risk taşıdığına işaret ederek, hiç zaman kaybetmeden riskli binalarla ilgili gerekli tespitlerin yapılarak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Ödünç toplantıda "Kentsel dönüşüm, millet olarak birlikte başaracağımız bir süreç yönetimidir. Duyarlı, insana ve yaşama değer veren her vatandaşımız bu hususta devletimize yardım etmekle mükelleftir. Yarınlarımızı çürük, riskli binaların kaderine terk etmeyelim. Depreme dayanıklı binaların yapılması için var gücümüzle kentsel dönüşüm yasasının hayatımızda uygulanması için çalışalım. Unutmayalım ki kentsel dönüşüm yasası müteahhitleri zengin etmek için çıkartılmamıştır" şeklinde konuştu. 

Depremin ardından Bursa Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezinin yapı ön değerlendirme raporunu da paylaşan Ödünç, şu açıklamalarda bulundu: 

"İzmir depreminde toptan göçen ve ağır hasar gören binaların yüzde 90'ının ruhsat tarihleri, 2000 yılı öncesine aittir. Buna göre 1975 Deprem Yönetmeliğine uyulması gerekirken, bu yönetmeliğin süneklik şartlarına uyulmadığı saptanmıştır. Bununla beraber aynı sitedeki bazı bloklarda toptan göçme ve ağır hasar görülürken diğer bloklarda stabilitenin korunduğu görünmüştür. 

Depremdeki hasarların ortak kusurlarını şöyle sıralayabiliriz: Yatay ve dikey yapısal düzensizlikler, donatılardaki korozyon, kolon kiriş birleşim bölgesindeki etriye sıklaştırmasının eksikliği, güçlü kolon-zayıf kiriş ilkesine uyulmaması, sahadaki uygulamanın statik projeye uygun olmaması, binaların taşıyıcı sistemlerinde kuralına uygun olmayan tadilatların yapılması."

Atilla Ödünç: İmar barışının ekonomiye katkısı büyük!


Geri Dön