26 / 04 / 2024

Atina'da evsizler koronavirüs tehlikesiyle yaşıyor!

Atina'da evsizler koronavirüs tehlikesiyle yaşıyor!

Yunanistan'da halk yeni tip koronavirüs sebebiyle evlerine kapanırken, Atina sokaklarında yaşayan çok sayıda evsiz salgına maruz kalma riski taşıyor.



Yunanistan'da yaşanan ekonomik durgunluktan sonra sayıları oldukça yükselen evsizler, hijyen kurallarına uyulmadığı cadde ve sokak kenarlarında yaşamak zorunda kalıyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, önemli noktalarında yeni tip koronavirüsten (Kovid-19)korunmak amacıyla ''evde kal'' sloganının yazılı olduğu başkentin sokaklarını mesken tutan evsizlerin dramı, adeta ''hangi evde'' sorusunu gelip geçenlerin de yüzlerine çarpıyor.

''Duş almayalı neredeyse bir ay oldu''


İsminin açıklanmasını istemeyen bir evsiz, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, parmağıyla Atina'nın en önemli meydanlarından Klathmonos'da kaldığı bankı göstererek, ''Benim gidecek bir yerim, kalacak bir evim yok. Evim burası.'' şeklinde konuştu.

Yaklaşık 1 senedir sokaklarda yaşadığını belirten evsiz, "Her yerde 'evde kal' sloganını görüyorum. Sürekli ellerimizi yıkamamız gerektiği söyleniyor. Bizim bu hijyen kurallarına uymamız mümkün değil. Duş almayalı neredeyse bir ay oldu. Sadece başımı şu gördüğünüz çeşmede soğuk su ile yıkayabiliyorum.'' diye konuştu.

Aynı meydanda kalan başka bir evsiz de mülteci olduğunu söyledi.

Bazı nedenlerden dolayı göçmen kamplarına kabul edilmediğini söyleyen evsiz, ''Ben zaten burada yaşamak istemiyorum. Almanya'ya gitmek istiyorum.'' dedi.

Koronavirüsten korunmak amacıyla yapacak bir şeylerinin olmadığını dile getiren evsiz, ''Her gün beş vakit namaz kılıp Allah'a dua ediyorum.'' şeklinde konuştu.


Dünya Doktorları evsizlere maske dağıtıyor


Diğer bir yandan, Dünya Doktorları Derneği, Atina ve Pire'deki evsizlere maske, elpen, sabun, antiseptik jel gibi kişisel hijyen malzemeleri de dağıtıyor.

Derneğin yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere, İtalya ve İspanya gibi Yunanistan'ın da koronavirüs konusunda evsizlerle ilgili yeterli önlem almadığına vurgu yapılarak, ''Devletin sırt çevirdiği insanların kendi sorumluluklarını almalarını nasıl bekleyebiliriz.'' ifadeleri yer aldı.

Evsizlerin yemek ihtiyacını gönüllüler karşılıyor


Atina'da, çoğu evsizin yemek ihtiyacını ise gönüllüler karşılıyor. Her gün yaklaşık bin porsiyon yemeğin çıktığı "Sosyal Mutfak" anlamına gelen "Koinoniki Kouzina", 2012'den beri kentteki evsizlere yemek veriyor.

Başkentin merkezinde yer alan mutfağa gelemeyen evsizler için ise grubun gönüllüleri tarafından yemek götürülüyor.

81 kişi hayatını kaybetti


Yunanistan'da şu ana kadar 1832 vaka tespit edilirken, aralarında Batı Trakya'daki Türk azınlık mensubu 1 kişinin de bulunduğu 81 kişi yaşamını yitirdi.


Geri Dön