16 / 04 / 2024

Avcılar'da kentsel dönüşüm!

Avcılar'da kentsel dönüşüm!

Gerçek' te yazan Muhammed Karabağ Avcılar'daki kentsel dönüşümü değerlendire rek, bugünkü Nüans isimli köşesinde kentsel dönüşüm hakkındaki düşüncelerini yazdı. Karabağ, kentsel dönüşüm kavramından da bahsetti...



Kentsel dönüşüm kavramı, bir kentin süreç içinde yaşadığı fiziksel, sosyal, kültürel ve ekonomik değişimleri kapsamakta ise de, burada kavram, kentin fiziki-mekânsal yapısının belirlenen amaçlar doğrultusunda köklü, müdahaleci bir anlayışla değişimi anlamında kullanılmaktadır. 

Kentsel dönüşüm için İmar Kanunu 18. maddesine dayanan imar uygulamaları her ne kadar çok arzulanan ve sağlıklı olmayan bir düzenleme ise de, öncelikle mülkiyet probleminin çözümü ve kentsel donatı alanlarının elde edilebilmesi için kaçınılmaz bir girişimdir. Belediyelerin kent alanı içinde imar uygulamalarını öncelikle tamamlamaları gerekmektedir. Kentsel dönüşümün asıl anlamı, eskiyen, ihtiyacı karşılayamayan, çarpık yapılaşmanın söz konusu olduğu yerlerde uygulanan radikal dönüşümlerdir. Kentsel dönüşüm, birçok kentin aşması gereken önemli problemler arasında yer almaktadır. 

Genellikle mevcut planların değiştirilerek fonksiyon ve imar hakkı değişiklikleri sağlanarak, mevcut yapıların kaldırılıp, rantı daha yüksek ve düzeni yapılaşmaya sahne olan bölgelerin oluşturulması amaçlanmaktadır. Kentsel yenileme uygulaması ile yeni bir yaşam biçimi ve stratejisi geliştirme hedefine yönelik olmak üzere, yerleşik kentsel dokuda sağlılıklaştırma amaçlı, kapsamlı-kökten müdahalelerle, büyük ölçüde yıkımlar ve yeniden yapılanmalar söz konusudur. 

10 mahallesi ve 400 bini aşan nüfusu ile 1999 Marmara depreminde İstanbul'un en çok etkilenen ilçeleri arasında yer alan Avcılarda kentsel dönüşüm kaçınılmaz hal almıştır. Yerleşimin yataydan dikeye dönüşmesi şeklinde 5 katlı binaları yıkıp yerine daha güvenli 15-18 katlı sitelerin yapılması ile açılacak alanlarda geniş caddeler, alışveriş yerleri ve yeşil alanlar sağlanacaktır. Kentsel dönüşümle birlikte yaklaşık olarak Avcıların nüfusu ikiye katlanacaktır. Nüfusun artmış olması Avcılara olumlu yansıyacağı kanaatindeyim. Çünkü kentsel dönüşümle birlikte Avcıların çehresi tamamen değişeceğinden, çarpık yapılaşmanın ortadan kalkması ile birlikte ilçeye olan rağbet artacaktır. 

Kentsel dönüşüm ile depreme dayanıklı yapılaşma, deprem korkusu ile Avcılara gelmek istemeyenlerin fikirlerini değiştireceği ve onlar içinde bir cazibe merkezi olacağını düşünüyorum. Kentsel dönüşümle birlikte Avcılarımızda kültürel, ekonomik, sosyal gelişmelerin hızla tırmanacağı aşikârdır. Önemli olan Avcılarda yaşayan vatandaşlarımızı memnun edecek projelerle, en az külfetle ve hızlı bir şekilde kimseyi mağdur etmeden kentsel dönüşümü gerçekleştirmektir. İdeal bir kentte trafik, park, güvenlik, yeşil alan gibi sorunların olmadığı bir Avcılar diliyorum. Kalın Sağlıcakla. 


Gerçek


Geri Dön