23 / 04 / 2024

Avcılar'da kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

Avcılar'da kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

Avcılar halkının en büyük sorunlarından biri olan kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz sürüyor. Peki çalışmalar nasıl ilerliyor? Avcılar'da kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?



Avcılar halkının en büyük sorunlarından biri olan kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz sürüyor. Gazete Damga'dan Barış Kış'ın haberine göre; kentsel dönüşüm ve inşaat firmasının sahibi iş insanı Burak Yüzbaşıoğlu, bu konuda ilçenin sorunlarının çözülmesi için Kentsel Dönüşüm ve İnşaat Firması'nı kurdu.

Firmayla ilgili açıklamalarda bulunan Yüzbaşıoğlu, “Avcılar'da bir yıldır faaliyet gösteren bir firmayız. İnşaatta yeteri kadar tecrübeli olmadığımız için iki firma ortak çalışıyoruz. Ortağımız yaklaşık 40 yıldır inşaat sektöründe yer edinmiş bir firmadır. Onun iş tecrübesinden faydalanarak böyle bir yola çıktık” dedi.

Avcılar da kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

Müteahhitler işini yapmıyor

Kısa sürede kentsel dönüşümden yedi inşaatı geri aldıklarına vurgu yapan Yüzbaşıoğlu, yıkılan her binada hak kaybı yaşandığına dikkat çekerek, “Yedi ay öncesine kadar bir binanın karekodunu aldık ve raporda hasarlı olduğunu gördük. Bir binanın hasarlı olması için sebep olması gerekiyor. Bizde bunu düşünrek sorguladık. Silivri depreminin ardından birçok depremden sonra DASK'ları sorgulamamız gerektiğini söyledim. DASK belgeleri sonucunda kat sahiplerine 70-150 bin arasında  ödeme yaptılar. Biz bunu bütün inşaatlarımızda başlattık ve hepsinde para aldık. Bizim bu süreci başlatmamızla Avcılar'da birçok kişi bunu bilmediği için binalarını kaybettiler. Yıkılan her binanın başında hak kaybı var. Buda gösteriyor ki müteaahhitler işini iyi yapmıyor. Bundan sonrakiler bunun bilincinde olursa hak kaybına uğramayacaklar. Avcılar'da kentsel dönüşüm kanununu hiçbir firma uygulamıyor. Bizi gelip dinleyenler dinledikten sonra müteahhitlerin amacını daha iyi anlıyor. Müteahhit ile yaptıkları sözleşmeyi kesinlikle avukata okutarak fikir almaları gerekiyor. Bu konuda avukat seçimi çok önemli. Çünkü o avukatın hangi alanda profesyonel olduğunu çok iyi bilmek gerekiyor. Kısacası avukat ya bizi ipten alacak ya da bizi ipe götürecek” şeklinde konuştu. 

Avcılar da kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

Önce müteahhit dinlenmeli

Kat sahiplerinin elden müteahhite para ödememesinin gerektiğini vurgulayan Yüzbaşıoğlu, “Kentsel dönüşümde Çevre ve Şehircilik Bakanı şunu söylüyor; hiçbir kat sahibi müteahhite elden para ödeyemez. Avcılar'da müteahhitler elden para topluyorlar. Hangi frmayla çalışılırsa çalışsın 'iş devrilemez' maddesi konulmalıdır. Arkasında güç olanlar Avcılar halkından inşaat alıyor. Bu şekilde başka firmalara devrediyor. Müteahhitin kat maliyetlerine göre bazı sorumlulukları var. Biz hak terazisini yerine getiriyoruz. Burada müteahhitler önce kat sahiplerini dinliyor ama doğru olan önce müteahhiti dinlemek. Şunu çok yaşıyoruz, imzalanan sözleşmeyle noterdeki sözleşme birbirinden farklı çıkıyor. Çünkü müşteri imzaladığının aynısını noterde göreceğini düşündüğü için bir daha sözleşmeye bakmıyor. Bu yüzden noterde bir daha baştan okumaları gerekiyor. Fiyat artışının en büyük sebeplerinden biri de budur. Benim yaptığım iki yıl önce yapılsaydı şuan Avcılar bambaşka bir yer olurdu. DASKlar alınmadığı için müşteriler ödeme yapamıyor. Bir binanın iskanın alınması için müteahhitin SGK vb. borçları olmaması gerekiyor. İskanı bir yıl sonra vereceğim diyorsa bunu sorgulamak gerekiyor çünkü anında vermesi gerekiyor. Son paranızı iş bitirme de değil, İSKAN da ödeyeceksiniz. Kentsel dönüşüm kararı alan bütün binalar karekod örneğinden sonra mutlaka daska başvuracaklar. Biz insanların burada güvenini kazandık. Sözleşmeye bakma gereği bile duymuyorlar artık. Çünkü önce kendimizi ve ne yaptığımızı anlatıyoruz” açıklamasında bulundu. 

Avcılar da kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

Halkı bilgilendiren yok

Kentsel dönüşümün belediyeyi ilgilendiren bir durum olmadığının da altını çizen Yüzbaşıoğlu, belediyenin yalnızca aracı olduğunu ifade ederek, “Çözüm, işi bilenlerle yapmak ve çözülmesi gereken ne varsa hukuki süreçlerden geçerek çözülmelidir. Avcılar'da Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kuruldu. Bu başlığın altına hukuk, mühendislik, mimarlık sigorta birimleri kurulup, Avcılar halkına tek tek hepsinin anlatılması gerekiyordu. Ama halkımızı bilgilendiren yok. Bu sistem birçok yerde kurulabilirdi. Sistem Avcılar Belediyesi İnşaat Firması'nın (AVBEL) yapması gereken bir durumdu. Kentsel dönüşüm Avcılar Belediyesi tarafından yapılan bir şey değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan bir olaydır. Belediye sadece aracıdır. Ben mimar, avukat değilim ama sayemde 150-200 mülk sahibi dasktan para aldı. Yüz tane inşaat yapsaydım bu kadar mutlu olmazdım. Bunu bilinçli insanlarla yapsaydık her şey çok farklı olacaktı” açıklamasını yaptı.

Avcılar da kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

Komisyon kurulmalı

Konut satışları konusunda komisyonun altını çizen Yüzbaşıoğlu, “Avcılar Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın kat sahiplerinin mağduriyetini gidermek için süreci hızlandırmaları gerekiyor. Daire satışları konusunda Avcılar'da bir komisyon kurulmalı. Belediyede dairenin satışı için bir imza alınmadığı sürece o daire satışa çıkarılmamalı. AVBEL'e bu konuda çok fazla görev düşüyor. Artısı yok, eksilerini de konuşmak gerekiyor. Avcılar'da şuan bir hızlılık var. 1999 depreminden sonra ağır hasar alan Avcılar iki yıl sonra farklı olacak” diye konuştu.

Avcılar kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

 


Geri Dön