23 / 04 / 2024

İzmir'deki kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

İzmir'deki kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, kentteki deprem sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin konuştu. Gökçe, çok sayıda konutta tedirginlik yaşandığını belirtti.



İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir'de yaşanan deprem, sel felaketleri ve Kovid-19 salgınına karşı Büyükşehir Belediyesi'nin sürdürdüğü "kriz belediyeciliğini", katıldığı programda değerlendirdi. Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Gökçe, deprem ardından hız verilen kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili, "Kat sıkıştırma, emsal değişiklikleri gibi hak kaybına neden olan sorunları çözmek için Büyükşehir Belediye Meclisi pazartesi günü olağanüstü toplanacak" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, TELE1'de yayınlanan "Ege'den Esintiler" programında, İzmir'in salgınla ve afetlerle mücadelesini ve deprem sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. 

Salgın sürecinde  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışmalarla ilgili Gökçe, "Koronavirüsle mücadele için tüm görev dağılımlarını yaptık. Strerilizasyondan maske dağıtımına kadar her alanda eksikleri tamamladık. Şuan maske sorunu yok ancak salgının ilk günlerinde maske bir sorunken maskematiklerle bu eksiği kapattık ve maskematikleri dünya literatürüne İzmir kazandırdı. Salgınla mücadele çalışmalarımız sürüyor" şeklinde konuştu. 

 İzmir deki kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

'DEPREME HAZIRDIK'

Gökçe, Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ekim'de yaşanan deprem sırası ve sonrasındaki çalışmalarıyla ilgili ise "Deprem Afet toplanma alanlarımız belli, buralarda yapıya izin vermedik, ranta açmadık. Afetin ardından toplanılacak yerler hazırlandı. Çadırlarımız anında bu alanlara kuruldu.Depremin ilk günü 259 çadır kurduk. Daha sonra AFAD geldi ve AFAD da çok büyük bir efor sarf etti. Bu işler için ekiplerimiz daha önceden eğitim aldılar. İzmir'in toplanma alanları ve deprem sonrasındaki tüm organizasyonlara İzmir Büyükşehir Belediyesi hazırdı. Hazırlıklarımız, bizleri arayıp yardım etmek isteyen belediyelere örnek oldu. Türkiye'nin her yerinden yardım yağdı. Depremzedelere gıda yardımından sosyal - psikolojik yardıma kadar her şeyi organize ettik. Şuanda hâlâ bazı depremzede ailelerimizi tüm giderlerini karşılayarak Uzundere'deki konutlarımızda misafir ediyoruz" açıklamasında bulundu. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM 

Kentte deprem sonrasında hız kazandırılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili olarak ise Dr. Gökçe, "Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Bayraklı bölgesinde 7 yerde dönüşümün temelini attı. Diğer tarafta az hasarlı orta hasarlı binalarda yaşayan yurttaşlarımızın durumu var; çok sayıda konutta tedirginlik yaşıyorlar" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, kentsel dönüşüm çalışmalarını yüzde 100 uzlaşı anlayışıyla kendi yerinde yürüttüklerine dikkat çeken Gökçe, "Vatandaşlar tapuları belediyeye vermek suretiyle başvuruyorlar. Biz onların vekili olarak ihaleye çıkıyoruz. Bu konutları dönüştürüp noter huzurunda kura çekilerek teslim ediyoruz. Bu Türkiye'de eşi olmayan bir dönüşüm modeli" açıklamasını yaptı. 

 İzmir deki kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Kentsel dönüşümle ilgili en önemli sorunlardan olan "kat sıkıştırma"larla ilgili de bilgi paylaşan Gökçe, "Eskiden binaların yapımı sırasında yükseklik metre ile belirleniyordu. Bu nedenle yıkılan alanlarda 7 kat olmadı gereken binaları müteahhitler kat aralıklarını azaltarak her kattan 20'şer 30'ar santim çalarak 8 kat yapmışlar. Yasa daha sonra çıkınca metre/yüksekliğe göre değil kata göre sınır getirildi. Bu tür binaların dönüşümü sırasında vatandaşlar sorun yaşıyor. Müteahhitler de bu binaların yapımında ya daire elde edecekler ya da para almaları gerekiyor. Yeni yönetmeliğin getirdiği hak kayıpları var. Emsal değişiklikleri var. Tüm bu sebeplerden dolayı vatandaş dönüşüm sürecine girmez oldu. Bu ve benzer durumlar için Büyükşehir Belediyemiz bir çalışma yürüttü; komisyonlarımız hazırlandı. Bu pazartesi günü meclisimiz olağanüstü toplanıyor.  Yapı ölçeğinde yapılacak çalışmalarla daha az hak kaybıyla, daha kolay bir kentsel dönüşüm için çareleri Büyükşehir Belediyemiz tartışacak" şeklinde konuştu.

İzmir’de konut fiyatlarında sadeleştirilmeye gidilmeli!

İzmir deprem konutlarının ihalesi Mart'ta!


Geri Dön