26 / 04 / 2024

AVM araştırması toplumsal alışkanlıkları ortaya çıkardı

AVM araştırması toplumsal alışkanlıkları ortaya çıkardı

AYD'nin AVM tüketicilerinin algısını ölçtüğü araştırmaya göre, Türkiye'de ayda ortalama 110 TL ile en yüksek harcama gıdaya yapılıyor



AYD'nin AVM tüketicilerinin algısını ölçtüğü araştırmaya göre, Türkiye'de ayda ortalama 110 TL ile en yüksek harcama gıdaya yapılıyor. 77.4 TL ile elektronik ürünlere yapılan harcama, giyim, ayakkabı ve kişisel bakım harcamalarının üstünde.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen bir çalışmayla alışveriş merkezi (AVM) tüketicilerini analiz eden bir araştırma gerçekleştirdi. Minimum 25 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip ve en az 1 yıldır aktif AVM'si olan 17 ilde bin 200 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, AVM'lerden alışveriş yapanlar en fazla harcamayı ayda ortalama 110.2 TL ile toplu gıda ürünlerine yaparken, bunu 77.4 TL ile elektronik ürünler izledi. Giyim-kuşam ve aksesuara 69.8 TL harcanırken, ev tekstili ve dekorasyona 60.7, ayakkabıya ise 46.5 TL'lik harcama yapıldı.

SEPET ORTALAMASI 34.4 TL
Araştırmaya göre, toplu gıda ürünlerinde bir seferde alman miktar, yani ortalama sepet büyüklüğü 34.4 TL oldu. Araştırmada ortaya çıkan bir diğer gösterge de, tüketiciyi alışverişe yönlendiren başlıca ürünlerden ilk sırayı gıdanın, ikinci sırayı ise kırtasiye, kitap, dergi, CD grubunun alması. Araştırmaya göre, bir müşteri ayda ortalama 12 saatini AVM'lerde geçiriyor. Tüketicilerin ayda ortalama 6.4 kez AVM'ye gittiği belirlenirken, yüzde 69.8'lik kesimin haftada bir kez AVM ziyareti yaptığı ortaya konuldu. Kadınların AVM'lerde daha çok kaldığı belirtilen araştırmada, ortalama AVM ziyareti süresi de 1 saat 53 dakika olarak saptandı. AVM'lerde harcanan ortalama miktar ise 75.7 TL olarak hesaplandı.

Anadolu İstanbul'dan daha çok para harcıyor
AYD'nin yaptığı araştırma, ilginç sonuçlarıyla Anadolu'nun harcama potansiyelini de ortaya çıkardı. "Müşteri değeri İstanbul'dan daha yüksek" olarak açıklanan Anadolulu tüketicinin AVM'ye daha sık gittiği, daha az kaldığı ve harcamalarının büyük kısmını cadde mağazalarından yaptığı görüldü. Anadolu'nun, İstanbul'a göre elektronik ve ev tekstili kategorileri hariç, tüm ürün gruplarında daha fazla harcama yaptığı görüldü. Anadolu'da metrekareye 12.21 tüketici düşerken, kişi başı metrekare harcaması 24.27 TL oldu.

Mağaza karmaları çalkalanacak

AYD Başkanı Hakan Kodal, araştırmada, gençlerin AVM'lerde daha fazla vakit geçirdiği ve caddelerden daha çok AVM'lerde alışveriş yaptığı sonucu çıktığını belirterek Kodal, "Demek ki AVM gelecek parlak" diye konuştu. Anadolu faktörünün öne çıktığını da hatırlatan Kodal, şu değerlendirmeyi yaptı: "İnsanlar neye daha çok dikkat ediyor, nasıl daha çok para harcatılır ve nasıl daha çok AVM'ye çekilir sorularının cevapları bu detaylarda. Örneğin teknoloji marketler gıdadan sonra en çok müşteri çeken segmentken, insanların yalnız yüzde 6'sı sinema için AVM'ye gittiğini söylüyor, iyi karşılama da çok önemli. Perakendecinin yaklaşımı da Bu araştırmadan sonra mağaza karmalarındaki değişiklikler bekliyorum. Çalkalanmalar olacaktır."

Perakendeci Aralık rayında 2008'i aradı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi'ne göre tüketim harcamalarında toparlanma belirtisi görülmüyor. TEPAV Direktörleri Güven Sak ve Fatih Özatay, düzenledikleri toplantıda 'TEPAV Perakende Anketi'nin (TPE) tanıtımını yaparken Aralık 2009 sonuçlarını açıkladılar. Ekonomik krizin etkisinin perakende güven endeksinden izlenebildiğini belirten Sak, buna göre ekonomik krizin belirginleşmeye başladığı Ağustos 2008'den, en yoğun hissedildiği Aralık 2008'e endeksin 27 puan düştüğünü, aralık ayından sonra hızlı bir yükseliş yaşandığını ancak Eylül 2009'dan itibaren aşağı yönlü hareketin yeniden hızlandığını kaydetti. Fatih Özatay ise perakende güven endeksine göre iç tüketim harcamalarında toparlanma belirtisinin görülmediğini kaydederek, ankete katılanların yarısının da işlerinin Aralık 2009'da Aralık 2008'e göre kötüleştiğini belirttiğine işaret etti.
Habertürk


Geri Dön