19 / 03 / 2024

AVM ciro endeksi 2019 Kasım'da yüzde 20,1 arttı!

AVM ciro endeksi 2019 Kasım'da yüzde 20,1 arttı!

AVM ciro endeksi, 2019 yılının Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 20,1 artarak 352 puana ulaştı.



AVM Perakende Ciro Endeksi, kasımda yüzde 20,1 arttı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından bir arada hazırlanan AVM Perakende Ciro Endeksi'nin kasım ayı sonuçları belli oldu.

Her ay düzenli olarak açıklanan verilere göre, ciro endeksi, Kasım 2019'da bir önceki yılın aynı dönemi ile değerlendirildiğinde ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 20,1 artarak 352 puana ulaştı.

AVM'lerde kiralanabilir alan metrekare başına düşen cirolar, Kasım 2019'da İstanbul'da bin 637 TL, Anadolu'da bin 148 TL olarak gerçekleşirken, Türkiye geneli metrekare verimliliği ise bin 343 TL olarak açıklandı.

- Metrekare verimliliğinde en yüksek artış teknoloji kategorisinde

Kasım ayında, kategorilere göre değerlendirildiğinde, metrekare verimliliğinde en yüksek artış teknoloji kategorisinde yaşandı. Teknoloji kategorisi metrekare verimliliği, geçen yılın aynı dönemine göre enflasyondan arındırılmadan yüzde 40,1'lik arttı.

Geçtiğimiz yılı kasım ayı ile değerlendirdiğimizde AVM'lerdeki ayakkabı kategorisi metrekare verimliliği yüzde 29,4, hipermarket kategorisi metrekare verimliliği yüzde 21,5, giyim kategorisi metrekare verimliliği yüzde 20,1, yiyecek-içecek kategorisi metrekare verimliliği yüzde 15,7 ve diğer kategorisi metrekare verimliliği yüzde 11,8 arttı.

- Ziyaret sayısı endeksi

Kasım 2019 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında, ziyaret sayısı endeksi yüzde 1 artış gösterdi.

AYD açıklamasında, kasım ayı endeks sonuçlarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Kasım ayı endeks sonuçlarına baktığımızda, 2019 yılı enflasyon oranının oldukça üzerinde bir artış gözlemliyoruz. Kasım ayında yüzde 20,1 artış gösteren ciro endeksinde 'Efsane Cuma' indirimlerinin etkisini görebiliyoruz. Kasım ayında tüm kategorilerde enflasyonun üzerinde bir artış kaydedilmesi sektörümüz adına oldukça sevindirici bir gelişme. Ekim ayında başlayan ve kasım ayında devam eden bu yükseliş grafiğinin yılbaşı alışverişlerinin yoğun olarak yapıldığı aralık ayında da devam edeceğini öngörüyoruz. Kış sezonunun gelişiyle birlikte ekim ayında artış ivmesine giren ziyaret sayısı, kasımda yüzde 1 artarak devam ediyor.

AVM ciro endeksi 2019 Ekim'de yüzde 15,9 arttı!


Geri Dön