20 / 04 / 2024

AVM pazarı toparlanma sürecine girdi!

AVM pazarı toparlanma sürecine girdi!

Pandemi döneminde düşüşe geçen AVM pazarı yeniden canlanmaya başladı. 100 milyar dolarlık yatırım değeri ve bünyesindeki mağazalarla birlikte 600 bin kişilik bir istihdam sağlayan sektör,  dönüşerek büyümeyi sürdürecek.



Pandemi döneminde büyük darbe alan AVM pazarı toparlanma sürecine girdi. 100 milyar dolarlık yatırım değeri ve bünyesindeki mağazalarla birlikte 600 bin kişilik bir istihdam sağlayan piyasa, dönüşerek büyümeyi sürdürüyor. AVM pazarının önemli oyuncuları 2022 yılında ciro ve ziyaret sayılarında öncelikle salgın öncesi oranlarını yakalamayı sonra da senelik cirolarda ortalama yüzde 30'luk bir büyüme ile kapatabilmeyi planlıyor.

AVM pazarı toparlanma sürecine girdi!

Ekonomist Dergisi'nden Ayşegül Sakarya Pehlivan'ın haberine göre; Türkiye'de perakende sektörünün büyümesinin itici gücü haline gelen ve sosyal yaşamın en önemli parçası olarak görülen AVM'ler pandemi döneminde büyük oranda darbe aldı. Geçen iki yılda alışveriş merkezleri salgına adapte olma, virüs önlemleri, dijitalleşme gibi pek çok konuda sınav verdi. 100 milyar dolarlık yatırım değeri ve bünyesindeki mağazalarla birlikte 600 bin kişilik bir istihdam sağlayan sektör, yeni döneme uyum sağlamak için bir dönüşüm sürecine girdi. E-ticaret platformları AVM'lerle rekabete başladı. Bu süreçte rekabette geri kalmayan AVM'ler dijitalleşme furyasına katıldı. AVM'ler yeni dönem trendlerine uyum sağlamak için çözümler geliştirdi.

AVM pazarı toparlanma sürecine girdi!

Bugün Türkiye genelinde 445 AVM var. 2021 yılında dört yeni alışveriş merkezi açıldı. 2022 yılında da proje ve finansman modeli tamamlanmış ve inşaatı devam eden 3-4 yeni alışveriş merkezinin açılması beklerniyor. AYD Başkanı Hüseyin Altaş, "Yeni alışveriş merkezi yatırımlarının yavaşladığı, pazarın belli bir doygunluğa ulaştığı birkaç yıldır dile getirdiğimiz bir unsur. Yeni alışveriş merkezi açılış sayısı da bu doğrultuda geçmiş yıllara oranla daha az olacaktır" diye belirtiyor.

Türkiye genelinde kişi başına düşen kiralanabilir AVM alanı kaç metrekare?

Kayaşehir Palladium AVM İsra Holding'e satılıyor! 


Geri Dön