25 / 04 / 2024

Mortgage faizleri komisyonlarla yüzde 20 oluyor!

Mortgage faizleri komisyonlarla yüzde 20 oluyor!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, küresel krizde dünyanın toparlanma sürecine girdiğini belirterek, "Türkiye ekonomisi henüz pozitif büyüme sinyali vermiyor" dedi



ATSO Ağustos ayı meclis toplantısında konuşan Çetin Osman Budak, ABD, Japonya ve Fransa'nın resesyondan çıktığını, Çin ve Hindistan'ın krizi çok az etkilenerek atlattığını belirterek, dünyada toparlanmanın başladığını söyledi. Reel sektördeki gelişmenin çok yavaş ve uzun süreli olacağını ifade eden Budak, borsalarda yaşanan hızlı yükselişlerin reel sektörle ilgisi bulunduğunu vurguladı. Budak, şöyle devam etti: "Küresel sermaye finansal alım satımla para kazanmaya devam ediyor.

Krizin sebebi olan rant ekonomisi, spekülasyon ekonomisi ne yazık ki değiştirilemedi. Bundan sonra geçmişe göre daha istikrarsız, sürekli iniş ve çıkışlar yaşayan bir ekonomi olacak. Türkiye ekonomisi henüz pozitif büyümeye geçiş sinyali vermiyor. İç pazardaki kıpırdanma tekrar yavaşladı. Faizlerdeki düşüş olumlu gidiyor. Ama Merkez Bankasının faiz indiriminde çok geç ve çekingen kaldığı da ortaya çıktı. Öyle bir durgunluk var ki, 9 puanlık faiz düşüşü bile ekonomiyi etkilemiyor, dövizi etkilemiyor. Bankalar kısa vadeli faizleri indirdiler ama 10 yıllık konut kredisi faizi komisyonlarla yüzde 20'ye
yaklaşıyor."

İŞ YERİNİ KAPATAN 250 BİN ESNAF İŞ ARIYOR
İşsizlik oranında mevsimlik bir düşüş görüldüğünü ifade eden Budak, tarım dışındaki işsizlik oranının yüzde 17 gibi yüksek bir rakama ulaştığını kaydetti. Türkiye'de 3 milyon 382 bin "iş arayan" işsiz olduğunu, iş yerini kapatmış veya iflas etmiş ve iş aramaya başlamış 250 bin esnafın da işsiz durumda olduğunu savunan Budak, "Buna rağmen ekonomik gündeme tatil rehaveti hakim görünüyor.  Diğer tarafta Türk reel sektörü tatil rehavetine kapılacak durumda değil. Her sektör ve her işletme özellikle de KOBİ'ler tam bir ayakta kalma mücadelesi veriyor" dedi.

Ekim ayında geniş katılımlı bir "Turizm Zirvesi" toplanacağını bildiren Budak, şu bilgileri verdi: "Ekim ayı sonunda geniş bir turizm zirvesi yapacağız. Taslak program hazırladık. Bu çalışmayı hızlandırıp sezon öncesinde tüm taraflarla ne yapılması gerektiğini, masaya yatıralım. Sektöre verilen desteklerin uygulanması, tur operatörlerinin durumları, fuar katılımları, kongre büroları gibi önemli konular ele alınacak. O zamana kadar biz de Antalya olarak yol haritasını hep birlikte çıkaralım."

AVM'LERE TEPKİ
Meslek komitelerinin çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Budak, Alış Veriş Merkezleri (AVM) ile ilgili yasanın yaptıkları tüm girişimlere rağmen çıkarılmadığını söyledi. Budak, şunları kaydetti: "Bu konuda eylem yapalım diyen arkadaşlarımız var. Tabii bu yasanın çıkması, Türkiye'deki demokrasinin düzeyi ile de ilgili bir konu. Biz konuşuyoruz, duyulmuyor, imza toplayıp veriyoruz, görülmüyor. Hipermarketler şu anda 400 metre kare üzerinde bulundukları her yeri alıyorlar. Kanundan önce her sokakta kurulmuş olacaklar. Hipermarketler artık semt bakkalına döndü. AVM'leri unutmayacağız. Sonbahardan itibaren konuyu tekrar ele alacağız. Önümüzdeki yıl gerekirse bazı eylemleri de gündeme getireceğiz. Bu arada belediyelerimizde bu konuda gerekli hassasiyetleri göstermezlerse, yine protesto etmekten kaçınmayacağız."
AA


Geri Dön