25 / 04 / 2024

AVM sayısı artışa devam edecek, Anadolu'ya dikkat!

AVM sayısı artışa devam edecek, Anadolu'ya dikkat!

Turkmall CEO'su Hilmi Özçakır, Türkiye genelinde, toplam aktif AVM sayısının önümüzdeki yıl aa artışa devam edeceğini, Anadolu şehirlerinde ise yükselen AVM trendinin dikkat çektiğini belirtti.



Alışveriş merkezlerinin de dahil olduğu perakende sektörü artıkTürkiye'nin en önemli sektörlerinden biri haline geldiğini belirten Hilmi Özçakır, "AVM'lerin hem kendi yönetimsel iç dinamikleri ve vizyonları, hem de yabancı aktörlerin sektöre girişi ile birlikte Türkiye son senelerde bu alanda çok ciddi bir atılım içerisinde. Bu atılım ile birlikte sektörel rekabet arttı; bunun sonucu olarak da AVM'ler kendilerini sorgulamaya ve tüketici eğilimleri doğrultusunda kendilerini yenilemeye yöneldi.

 

2014 verilerine göreTürkiye genelinde toplam 342 adet AVM ve 9 milyon 955 bin 785 metrekare kiralanabilir AVM alanı bulunuyor. Bunların 112'si ise, toplam 4,3 milyon metrekare kiralanabilir alanı ile İstanbul'da hizmet veriyor." dedi. 


İHTİYAÇLARA YÖNELİK FARKLI AVM KONSEPTLERİ OLUŞUYOR


Son yıllarda gayrimenkul sektörünün özellikle İstanbul'da mixed-use projelere ağırlık vermesini de değerlendiren Özçakır, sözlerini şöyle sürdürdü:" Önceki yıllarda AVM projelerinin daha standart bir şekli vardı; ancak son 10 yıldaki ekonomik gelişmelerin etkisi ve yeni tüketici sınıfı ile birlikte bu projeler de farklılık göstermeye başladı. Şu anda, ne istediğini bilen, kimliğini ortaya koyabilecek ürünleri, hizmetleri ve mekanları tercih eden yeni nesil bir tüketici kitlesi var karşımızda. 


AVM algısı da sadece alışveriş yapılan bir mekan olmaktan ziyade, bir yaşam merkezi olmaya doğru ilerliyor. Dolayısıyla bu ihtiyaçlara yönelik, daha farklı AVM konseptleri oluşuyor. Hem ofis alanı olarak kullanabileceğiniz, hem sporunuzu yapıp, sağlık hizmeti alabileceğiniz, hem eğlenip alışveriş yapabileceğiniz yaşam merkezleri günümüzde daha çok ziyaretçi çekiyor. 


Böyle bir eğilimin en önemli nedeni ise tüketicinin kendisine ve sevdiklerine daha çok zaman ayırmak istemesi. Artık, iş ve kent hayatı günlük zamanımızın çok büyük bir bölümünü kapsıyor. Geri kalan zamanda hayatımızı kolaylaştıran, günlük ihtiyaçlarımıza daha çabuk cevap veren ve sevdiklerimizle kaliteli zaman geçirmemizi sağlayan projeler ziyaretçisini daha çok memnun ediyor."


ANADOLU'DA YÜKSELEN AVM TRENDİ DİKKAT ÇEKİYOR 


Anadolu'daki AVM yatırımlarının sayısının artacağına da dikkat çeken Turkmall CEO'su Hilmi Özçakır, "Sektör her geçen gün daha da büyürken, Anadolu şehirlerindeki yükselen AVM trendi özellikle dikkat çekiyor. Her ne kadar Türkiye'deki AVM sayısının üçte biri istanbul'da olsa da, Anadolu kentlerindeki AVM'lere duyulan ihtiyacı göz ardı edemeyiz. Biz de sektörümüzdeki bu gelişmeler doğrultusunda yatırımlarımızı potansiyeli yüksek olan kentlerimizde yoğunlaştırarak ziyaretçilerimize farklı alışveriş deneyimleri yaşatmak istiyoruz." sözlerine yer verdi. 



Mallreport


Geri Dön