24 / 04 / 2024

AVM'ler tüketiciyi kredi ofisleriyle tavlayacak

AVM'ler tüketiciyi kredi ofisleriyle tavlayacak

TOBB'un "Kriz Varsa Çare de Var" kampanyası kapsamında alışveriş merkezlerine tüketici kredisi ofisleri açılacak. Tüketici, büyük tutarlı alışverişte kredi kartı yerine tüketici kredisi kullanacak



Küresel krizin etkilerini hafifletmek için yola çıkan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kampanyasını bitirdi ama yeni projelere imza atmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede alışveriş merkezlerinde bir tüketici kredisi ofisi bulunacak ve buradan tüketiciye alışveriş için uygun seçenekler sunulacak. Otomotiv bayilerinin bayi içinde finansman sağlayan modelinin uygulanacağı proje kapsamında kredi kartının üçte biri oranında faiz uygulanacak ve vadeler oldukça uzun olacak. Böylece tüketimin kısa vadede arttırılması ve ekonominin nefes almasınının sağlanması hedefleniyor. Konu hakkında SABAH'ın sorularını yanıtlayan Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, bu alışveriş seferberliği için Bankalar Birliği ile görüşmelerinin devam ettiğini ve bazı bankalar ile de anlaşmaya varmak üzere olduklarını söyledi.

HEDEF BEYAZ EŞYA VE TURİZM
Nane "Çok küçük meblağlar için bu finansman modelini düşünmüyoruz. Amacımız özellikle beyaz eşya ve turizmde alternatif kredi imkanları sağlamak. Bankalar kişiye göre bir alt limit belirleyecek. Ama bir üst sınır da yok. İstendiği kadar kredi alınabilecek" dedi.

ÜÇ FARKLI MODEL
Nane ayrıca üç model üzerinde çalıştıklarını da söyledi. Direkt olarak bankaların elemanlarının alışveriş merkezlerinde bulunmasının olası olduğunu söyleyen Nane, bir eğitimden geçirilen elemanların buralara konarak hizmet verebileceğini ya da dışarıdan elemanların alınarak bu hizmeti verebileceğini de sözlerine ekledi.

Beyaz eşya öncelikli
AMPD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane alışveriş merkezlerine tüketici kredisi bölümleri açarak özellikle beyaz eşya ve turizmde tüketiciye alternatif kredi imkânları sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Üzerinde çalışılan modelin çok küçük tutarlar için uygulanmayacağını kaydeden Nane, bazı bankalarla anlaşmaya varmak üzere olduklarını ifade etti.

BMD çek kırdırmayı tarihe gömecek
ÖDEME sıkıntısına girip çek kırdırmak zorunda kalan tedarikçiler için yeni bir sistem oluşuyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) geliştirdiği model ile tedarikçilere alacakları için çek verilmeyecek. Bunun yerine bir tarih sunulacak. O tarihten itibaren tedarikçi ihtiyacı kadar parayı bankadan talep edecek. Yani kredi alacak. Krediyi de bankanın üreticiye uyguladığı faiz oranından kullanabilecek. BMD Başkanı ve Collezione'un sahibi Ekrem Akyiğit'in TOBB ile ortaya çıkardığı bu sistemin pilot uygulamasını da Akyiğit'in firması yapacak. Garanti Bankası ile anlaşan Akyiğit, sistem sayesinde çek kırdırmadaki maliyetin de ortadan kalkacağını söyledi. Böylece tedarikçilerin fonlanacağını ve güven altına alınacağını belirten Akyiğit BMD Başkanı, yeni sistemle tedarikçinin elinin rahatlayacağını, batma riskinin azalacağını belirtti.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

AVM'lerde tüketici kredisi köşesi açılacak

Alışveriş merkezlerine tüketici kredisi bölümleri geliyor. Tüketiciler uygulama ile, büyük tutarlı alışverişte kredi kartı yerine uygun faizli kredi kullanacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde başlatılan 'Kriz Varsa Çare de Var' kampanyasında son mesaj önceki gün açıklanırken; yeni bir projenin de ipuçları verildi. TOBB, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve Bankalar Birliği, tüketici kredilerine yönelik bir proje üzerinde çalışıyor. Artık alışveriş merkezlerinde (AVM) bir tüketici kredisi ofisi bulunacak ve buradan alışveriş için uygun seçenekler sunulacak. Otomotiv bayilerinin bayi içinde finansman sağlayan modelinin uygulanacağı proje kapsamında kredi kartının 3'te 1 fiyatına faiz uygulanacak ve vadeler oldukça uzun olacak. Amaç tüketimin kısa vadede artırılarak ekonominin nefes almasını sağlamak olarak belirtiliyor.

BANKALAR DA KATILIYOR
Konu hakkında açıklama yapan AMPD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, bu alışveriş seferberliği için Bankalar Birliği ile görüşmelerin devam ettiğini ve bazı bankalar ile de neredeyse anlaşıldığını söyledi. Nane, "Çok küçük meblağlar için bu finansman modelini düşünmüyoruz. Amacımız özellikle beyaz eşya ve turizmde alternatif kredi imkanları sağlamak. Bankalar kişiye göre alt limit belirleyecek. Ama bir üst sınır da yok. İstenildiği kadar kredi alınabilecek" dedi. Nane ayrıca, 3 model üzerinde çalıştıklarını da kaydetti. Direkt olarak bankaların elemanlarının alışveriş merkezlerinde bulunmasının olası olduğunu anlatan Nane, bir eğitimden geçirilen elemanların buralarda hizmet verebileceğini ya da dışarıdan elemanların alınarak bu hizmeti verebileceğini ifade etti. Nane, "Bankaların kredi kartı işlemlerine zarar verecek bir durum olmayacak. Bankalar tüketici kredilerinin miktarını artırmış olacak. Konu hakkında BDDK ile de görüşmeler sürüyor" diye konuştu.
Takvim


Geri Dön