27 / 04 / 2024

AVM'lerde dövizle kira dönemi!

AVM'lerde dövizle kira dönemi!

2018 yılında Alışveriş Merkezlerinde dövizle kiralama yasağı getirilmişti. Grtirilen bu karar Alışveriş Merkezleri tarafından delindi.



AVM'ler 2018 yılında AVM'lere gelen 'dövizle kiralama' yasağını deldi. Sabah Gazetesi Feride Cem'in haberine göre; 2018'de Türkiye'de yaşayan kişilerin, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen durumlar haricinde, kendi aralarında yapılan sözleşmelerde, ödeme yükümlülüklerini döviz kurundan ödemeler yapılmasını yasaklanmıştı.

Fakat son zamanlarda AVM'ler yasağı uygulamayacak bir neden buldu. Taraflarından harhangi biribin Türkiye'de yerleşik ikamet ediyor olmaması durumunda dövizle sözleşme yasağı olmayacağı maddesini baz alan AVM'ler, yabancı firmalardan dövizle kira talebinde bulundu.

AVM lerde dövizle kira dönemi!

MARKALARIN GELİRİ DÖVİZLE Mİ OLUYOR?

Tekrardan dövizle kiralamaya dönülmesinin piyasada büyük bir kaosa sebep olacağına  dikkat çeken Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı (BMD) Sinan Öncel, "AVM'ler yüzde 51'i yabancı markalara dövizle kira talebiyle geliyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil.

Yabancı ortaklı veya doğrudan yabancı markalar bu ülkede dövizle mi satıyorlar ki onlardan dövizle kira istiyorsunuz? Bu firmalar için bu markalar için en azından iki katı kira artışı demektir ve hiçbir marka bunu kaldıramaz. AVM'ler yıllardır aynı gemide olduğumuzu söylüyor ama biz makine dairesinde cebelleşirken, onlar kaptan köşkünde oturuyor" diye konuştu.

BU DURUM YABANCI YATIRIMCIYI ÜRKÜTÜR

Türkiye'nin Mango Genel Müdürü Sezai Eren ise durumun yabancı yatırımcıyı ürküteceğini dikkat çekti. Sezai Eren, "Mango tüm alımlarının yüzde 25'ini ülkemizden yapıyor. Daha fazla alan firmalar var. Zor bir dönemden geçerken bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor" dedi.

AVM lerde dövizle kira dönemi!

AVM'LER: YAYGARA KOPARMAYIN

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş ise konuya dair şunları söyledi: "Birkaç AVM'nin böyle bir talebi söz konusu oldu. Boşuna yaygara koparılıyor. Mevzuat buna müsaade ediyor. En çok da bağırıp ses çıkaranlar ise merkezlerini yurtdışına çıkardıkları için yabancı gibi görünen yerliler "Türkiye'ye güvenmeyip merkezini yurtdışına taşıyan firmaları biz yasal olarak yabancı görüyoruz."

Kendilerinin bu tarz bir talepte bulunmadıklarına vurgu yapan Caroussel AVM Genel Müdürü Orhan Demir de AVM'lerin büyük bir gider artışı ile karşı karşıya olduklarına dikkat çekti. Demir son olarak, ortak alan giderlerinin kiraya yaklaştığına değindi.

AVM'lerde dövizle kiralama tartışması!


Geri Dön