28 / 03 / 2024

AVM'lerde dövizle kiralama tartışması!

AVM'lerde dövizle kiralama tartışması!

Geçtiğimiz hafta zam için harekete geçen AVM'ler şimdi de dövizli kiralamaya geçti. Türkiye genelinde organize bir şekilde hareket eden pek çok AVM, yabancı ve yüzde 50 yabancı ortaklı Türk markalara dövizle fatura kesiyor...



Türk parasının kıymetini korumak için 2018 yılında kaldırılan dövizle kira kararı AVM’ler tarafından yeniden uygulanma alındı. Dünya Gazetesi'nden Yener Karadeniz'in haberine göre; geçtiğimiz hafta yasal sınır olan 12 aylık TÜFE ortalamasının üzerinde zam yapmak için  Ankara  ile temasa geçen AVM’ler, şimdi de 16 Kasım 2018 tarihinde yayınlanan Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı karara ilişkin Tebliğ’in 19. maddesini neden göstererek yabancı ve yüzde 50 yabancı ortaklı Türk markalarına organize bir şekilde dövizle fatura kesiyor. Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre onlarca AVM’nin, ya günlük döviz kuru üzerinden fatura kestiği veya yasal sınır olan yıllık TÜFE ortalamasının üstünde ekstra zammı kabul edin şeklinde baskı yaptığı iddia ediliyor. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, dövizle kira kararının AVM’lerin kendilerinin aldığı bir karar olduğuna, fakay talnızca birkaç AVM ile sınırlı bir uygulama olduğuna dikkat çekti. 

AVM lerde dövizle kiralama tartışması!

Türk markaları da mağdur

Uygulamaya konu markalar arasında Beymen, Network, Koton, Ayaydın-Migrolio markaları, Watsons, Inditex markaları, Mango, Deichman gibi AVM’lerde 100’lerce şubeye sahip pek çok marka bulunuyor. Markalardan yanındaki komşusundan TL, kendilerinden ise döviz ile kira alınmasına tepki geldi. Bunun yatırımları negatif etkileyip, işsizliğe neden olacağına vurgu yapan sektör temsilcileri, en önemli negatif etkisinin ise enflasyonda görüleceğinin altını çiziyor. Zira üretici ile tüketici fiyatları arasındaki farkın 50 puanı aştığını vurgulayan iş insanları, yükselen kira giderlerinin son ürün fiyatlarını etkileyeceğini bunun da enflasyonist baskı oluşturacağına dikkat çekiyor. Hali hazırda ÜFE ile TÜFE arasındaki fark 50 puanı geçerken Türkiye İstatistik Kurumu’ndaki bilgilere göre giyim ve ayakkabının enflasyon içindeki ağırlığı da yüzde 5,87 seviyesinde gerçekleşiyor. Uygulama çerçevesinde olmamasına karşın yüzde 100 Türk sermayeli bazı markalara da sektörün en önemli oyuncuları arasında olan bazı AVM’lerin sözleşme sonrasına vurgu yaparak, “ya zammı kabul et ya da 2 sene sonra sözleşme bittiğinde biz de ona göre davranırız” yönünde baskı yaptığı iddia ediliyor.


Geri Dön