25 / 04 / 2024

AVM'lerde el değiştirmeler başlayacak!

AVM'lerde el değiştirmeler başlayacak!

Salgın döneminde markalara destek için AVM yatırımcısının elini taşın altına koyduğunu belirten Hüseyin Altaş, AVM’lerde el değiştirmelerin yaşanacağını aktardı. 



Perakende sektörünün gündemden düşmeyen ana oyuncusu olan AVM'ler, salgının ekonomik etkisi altında, tamam ya da devam sınırına geldi. Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre; toplam 441 AVM'nin faaliyette bulunduğu sektörde, özellikle bölgesel olarak sokağa çıkma yasaklarının etkisi ve yeme içme mekanlarındaki kapanma kararları sebebiyle yüzde 40'lık ciro kayıpları yaşanmıştı.

AVM lerde el değiştirmeler başlayacak!

“SİSTEM TIKANACAK”

Bu dönemde kira indirimleri ve alınmayan kiralarla 9 milyar TL'lik bir gelirden feragat ettiğine dikkat çeken sektör oyuncularının bankalara olan toplam borcu ise 13 milyar dolar civarında. Tahsil edilemeyen kiralar ve cirodaki erimeler sebebiyle borçlarını ödemekte zorluk çeken ve mal varlıklarını satarak ayakta kalmaya çalıştığı aktarılan AVM yatırımcıları, borçlar için 1 yıllık faizsiz öteleme isterken, Kovid-19 salgını sonrasında ise sektörde büyük el değiştirmeler bekliyor.

AVM lerde el değiştirmeler başlayacak!

Sektördeki gelişmeleri ve 2021 beklentilerini konuştuğumuz Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, salgın öncesinde aylık 25 milyar TL'lik ciroya imza atan sektör oyuncularının 2020'de yüzde 40'lık bir kayıpla karşılaştığına vurgu yaptı. Pek çok yatırımcının farklı alanlardaki kaynaklarını buradaki açığı kapatmak için kullandığını dile getiren Altaş, “Şu anda mal varlığımızı satarak ilerlemeye çalışıyoruz. AVM yatırımcısının başka işlerden gider gelirleri de var. Şu anda gelir gider dengesini kurmaya çalışıyor. Ama bir süre sonra bu tıkanacak” diye konuştu. Altaş, 2021'in de küçülme ile kapatılacağını ifade etti. Altaş, perakendeciler tarafından dile getirilen tek seferlik çıkış hakkı ile ilgili ise “Çıkma ve çıkarılma hakkını pandemi sürecinde karşılıklı ve 1 defalığına verme taraftarıyım” dedi. 

AVM lerde el değiştirmeler başlayacak!

AVM'ler 20 yıllık kira değeri üzerinden satılır

AVM'lerde yeni yatırım döneminin sona erdiğini, yatırımların geri dönüşünün 20 yıldan 80 yıla çıktığını belirten Hüseyin Altaş, bundan sonraki süreçte sektörün el değiştirmeler ile dengeye geleceğini söyledi.

Burada yatırım maliyetleri yerine AVM'nin satış değerinin 15-20 yılık kira geliri üzerinden belirlenebileceğine dikkat çeken Altaş, dövizle kiralama yasağın kaldırılmasının psikolojik olarak da yabancı yatırımcıyı çekme açısından önemli olduğunu vurgulayarak, “Yabancı gelirse bu dönemde ekonomik ve sosyal olarak yorgun insanlar kârlılığa bakmadan satış yaparak köşesine çekilmeyi düşünür. İşi olmayanlar çıkar artık piyasa da kendini bulur” diye konuştu.

Koronavirüs AVM sektörünü nasıl etkiledi?

Büyük AVM’ler bankaların olabilir!


Geri Dön