20 / 04 / 2024

AVM'lerde kira sorunu: 60 marka mağazalarını açmadı!

AVM'lerde kira sorunu: 60 marka mağazalarını açmadı!

1 Haziran tarihiyle beraber tüm AVM'ler kapılarını açtı. İstanbul’daki Forum İstanbul, Gaziantep’teki Primemall, Bodrum Midtown ve Forum Denizli AVM'lerinde ise 60 marka, kira anlaşmazlığına dikkat çekerek mağazalarını açmadı...



1 Haziran itibarıyla AVM’lerin tamamı hizmet vermeye başladı. Bazı AVM’lerle kirada anlaşmazlık yaşayan 60’ın üzerinde marka ise mağazalarını açmadı. Perakendeciye göre belirsizlik ve güvensizlik artıyor. 

Normalleşme adımlarının atıldığı, çoğu kısıtlamanın kaldırıldığı ve kapalı olan iş yerlerinin açıldığı 1 Haziran’da, bazı AVM’lerle perakendeciler arasında yeni bir gerginlik meydana çıktı. 

Buna göre, bazı AVM yönetimleriyle kirada indirim konusunda net bir sonuç çıkmaması sebebiyle 60’ın üzerinde marka, tepkilerini göstermek için 1 Haziran’da mağazalarını açmadı. Cumhuriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre; bu sorun, ülke genelinde bulunan yabancı yatırımcıların sahip olduğu 5-6 AVM’de yaşandı. 

GÜVENSİZLİKLERİ ARTTI

Söz konusu sorunun meydana geldiği AVM’lerden dördü, İstanbul’daki Forum İstanbul, Gaziantep’teki Primemall, Bodrum Midtown ve Forum Denizli oldu. 

AVM lerde kira sorunu: 60 marka mağazalarını açmadı!

Türkiye’deki Forum AVM’lerin sahibi Multi Turkey ile perakendecilerin yaşadığı sorun için devreye girdiklerine dikkat çeken Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, “Kira pazarlığıyla ilgili bir sıkıntıydı. ‘Sorun yok, bitiyoruz’ dediler. Bugün yarın izleyip bakacağız” diye konuştu. 

Bunun dışında, 1 Haziran itibarıyla ülke genelindeki toplam 436 AVM’nin tamamının, markaların da yaklaşık yüzde 95’inin açıldığını belirten Altaş, “Hazırlığını bitiremeyen mağazalar var. Bu hafta hepsi açılacak gibi” dedi. 

Ancak Altaş’ın çizdiği iyimser tabloya karşın perakendeciler ise tedirginliklerinin devam ettiğine dikkat çekiyor. Gelirleri durmuşken, sabit giderlerin kendilerine güçlük çektirmeyi sürdürdüklerini kaydeden perakendeciler, bir de kirada anlaşamıyor olmaktan dertli. Kirada indirim konusunda markalara bilgi vereceğini bildirip, resmi olarak bildirmeyen AVM’lerle problemler yaşadıklarını, bu yüzden de ortak bir tavırla 1 Haziran’da mağazalarını açmadıklarına vurgu yapıyorlar. Markalara göre bu durum, bazı gruplara karşı yalnızca bir tepki değil, güvensizliğin de belirtisi. 

AVM lerde kira sorunu: 60 marka mağazalarını açmadı!

TALEP YÜZDE 70 DÜŞTÜ

Konuya ilişkin konuşan Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, yaşanan süreci şöyle anlattı: 

“AVM’lerin çok büyük bir kısmı ciro kirasında indirim yaparak veya hiç kira almayarak önemli bir dayanışma sergiledi. Ancak bazı AVM’lerde bu yaklaşım olmadı.”

Öncel, bu durumun bir an önce çözüme kavuşmasını umduklarına dikkat çekti. Öncel’in aktardığına göre AVM’ler, normalleşmenin ilk gününe geçen yılın aynı gününe kıyasla yüzde 60-70 talep düşüklüğüyle başladı. Öncel, talebin canlanmasında önceki gün çıkarılan dört yeni kredi destek paketinin etkili olacağını öngördüklerini dile getirdi. 

AVM'lerde pandemi öncesi ciro için temmuz ayı bekleniyor!

Hüseyin Altaş: BMD üyeleri markalar kira anlaşmazlığı sebebiyle mağazaları açmayabilir!


Geri Dön