26 / 04 / 2024

AVM'lerde mimari yarışı başladı!

AVM'lerde mimari yarışı başladı!

Türkiye'de alışveriş merkezi (AVM) sayısı hızla artıyor. AVM sayısının 2013'te 398 olması bekleniyor. Peşpeşe açılan AVM'ler birbirinden farklılaşma çabası içinde. Hemen hemen müşteri ve ziyaretçilere verilen hizmetler aynı. O zaman bir değişiklik yapılac



Bugünlerde genellikle AVM'ler Osmanlı mimarisinden esinleniyor. Sarar'ın patronu Cemalettin Sarar Bilecik Bozüyük'te Osmanlı mimarisinden esinlenerek yaptı Sarar Oudet Center'ı.

Yine Torunlar GYO ve Turkmall'un Samsun'da başlattığı Bulvar projesinde Fransız ve Osmanlı mimarisi yaşatılacak. Atıl durumdaki Samsun Tütün Fabrikası'nı bir AVM haline getirmeyi planlayan iki şirket, binanın asıl mimarisine sadık kalacak. Yine bu tarzı kullanan Viaport da, geniş avluları ile dikkat çeken AVM'lerden biri. Forum Alışveriş Merkezleri de şehrin mimari yapısını AVM'lerine yansıtıyor. Son olarak yapılan Forum Kayseri mimari özellikleriyle Kayseri ile uyum içinde yapıldı. Tüm mimari tasarımlarının T&T Design tarafından yapıldığı AVM'nin, ana cephelerinde ve iç mekanlarında yerel Kayseri taşları kullanılırken, yine yerel mimariye özgü kemer ve kubbeler ile tasarım zenginleştirilmiş. Forum Kayseri'de tüm bunların yanı sıra geleneksel çarşı konseptinde modern mağazaların bir araya getirildiği özel bir koridor yaratılarak, Kayseri'nin yerel dokusu proje içinde de yansıtıldı.

Ekonomist


Geri Dön