26 / 04 / 2024

AVM'lerde ortak alan ödemeleri TL'ye dönüyor!

AVM'lerde ortak alan ödemeleri TL'ye dönüyor!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik Taslağı, markaların yüzünü güldürdü. AVM'lerdeki ortak giderlere metrekare başına ortalama 6 $ ödeyen markalar, artık bunu döviz yerine TL ile yapabilecek



Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik Taslağı, markaların yüzünü güldürdü. AVM'lerdeki ortak giderlere metrekare başına ortalama 6 $ ödeyen markalar, artık bunu döviz yerine TL ile yapabilecek.


Ocak ayında yürürlüğe giren Perakende Ticaret Yasası'nın uygulama yönetmeliğini hazırlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, markaları sevindirdi. Yönetmeliğe göre perakende markaları alışveriş merkezlerine (AVM) dövizle ödedikleri ortak gider masrafını artık TL ile karşılayabilecek. Bu kararın sektörde yeni bir dönemi başlatacağını söyleyen marka sahipleri, benzer uygulamanın kiralarda da yapılmasını istiyor. 


'MARKALAR NEFES ALACAK' 

AVM'lere ödenen ortak giderler, alışveriş merkezinin kullandığı elektrik, su, güvenlik görevlisine verilen maaş gibi kalemleri kapsıyor. Bakanlığa yönetmeliğin hazırlanması sırasında en çok görüş bildiren sivil toplum kuruluşlarının başında ise Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) geliyor. BMD adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, "AVM'lerde ortak alan ödemesi dövizden TL'ye dönecek, markalarımız nefes alacak" dedi. Ortak alan giderlerinin hesaplanmasında şeffaf bir döneme geçileceğini bildiren Kariyo, "Yönetmelik taslağını hakkaniyet ve adalet çerçevesinde olması gerekenin ilanı olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu. Kariyo yeni düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi: "Taslağa göre bundan sonra ortak kullanım alanlarına ilişkin giderler, perakende işletmelerin kiraladıkları alanların AVM'nin satış alanına oranına göre de paylaştırılacak. Kiracı olarak faaliyette bulunan perakende işletmelerden bu giderler dışında ortak gider adı altında herhangi bir bedel talep edilemeyecek." 


ORTALAMA 6 DOLAR 

Hesaplamalara göre, markaların ortak gider maliyetleri orta segmente hitap eden bir AVM'de metrekare başına 6 dolar. Yani 250 metrekarelik bir mağazanın 10 bin dolar olan kirasının ortak gider maliyeti 1.500 doları buluyor. Kurdaki artıştan dolayı ödedikleri miktar yükselen perakendeciler, "Bizden dolarla alınan bu ödeme mantıklı değildi" dedi. 


KURU SABİTLEYENLER ARTIYOR

Yüksek kur nedeniyle uzun süreden beri AVM yönetimlerinin kapısını çalan marka sahipleri, kur sabitlemesi konusunda birçoğundan olumlu yanıt aldı. Piyasada dolar kurunu 2.60 hatta 2.50'ye bile sabitleyenler var. Kiğılı'nın CEO'su Hilal Suerdem, kur sabitlemesi yapan AVM yönetimlerinin perakende markaları arasında oldukça memnuniyetle karşılandığını söyledi. AVM yönetimlerinden asıl taleplerinin kiraları ciro üzerinden markanın gücüne göre belirlenen bir oranla ödenmesi olduğunu hatırlatan Suerdem, "Bazı dönemlerde bilindiği gibi cirolarımız oldukça düşüyor. Şu anda indirimlerin sürmesi nedeniyle işlerimiz iyi gidiyor. Ancak yeni sezonda nasıl bir satış grafiği yakalayacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu. Suerdem, ayrıca yönetmelikle birlikte AVM yönetimlerinin hazırladığı ortak gider maliyet kalemlerini markalarla tek tek payşalacağını da söyledi.


KAYA: BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR

Saat&Saat'in patronu Ramazan Kaya, genel giderlerin döviz üzerinden ödenmesinin mantıksız olduğunu söyledi. Elektrik, su faturası, temizlikçi, güvenlik elemanı maaşı gibi giderlerin TL ile yapıldığını belirten Kaya, "Bu kararla hak yerini buldu. Sonuçta AVM'lerin de markaların da birbirine ihtiyacı var " dedi. Dolardaki artışı saat fiyatlarına henüz yansıtmadıklarını belirten Kaya, "Yılbaşından sonrasına bakacağız. Kur bu seviyede ya da daha yükseğe çıkarsa mecburen zam yaparız" diye konuştu.


'CEP'E YÜZDE 10 ARTIŞ GELİYOR

Kur zammı, cep telefonu ve beyaz eşya fiyatlarına da yansıdı. Ancak asıl fiyat artışının ekimden sonra geleceği belirtiliyor. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, Kurban Bayramı sonrasında cep telefonlarına birçok modelde yüzde 10'a yakın zam geleceğini açıkladı. İthalatçı firmaların yaptıkları kur hedge'leri sayesinde son 3 aydaki artışları fiyatlarına yansıtmadan satış yapabildiğini belirten Ekşi, "Bayram sonrası yeni kurların fiyatlara yansıması sonucu kur zammı kaçınılmaz" diye konuştu. Beyaz eşyada da fiyatlar yükseliyor. Özellikle yabancı markaların birçoğunda çamaşırdan bulaşık makinesine yüzde 4 ile 6 arasında kur zammı yapıldı. Beyaz eşya bayileri, müşteri sayılarının azalmaya başladığına dikkat çekti.


Sabah


Geri Dön