20 / 04 / 2024

AVM'lere yeni yönetmelik geliyor! Ortak gider sorunu çözülecek!

AVM'lere yeni yönetmelik geliyor! Ortak gider sorunu çözülecek!

Türkiye’de AVM ve markalar arasında senelerdir gündemde olan ortak gider faturalarıyla ilgili düzenlemeye gidiliyor. Peki düzenleme ile neler değişecek? İşte ayrıntılar...



Türkiye’de AVM ve markalar arasında senelerdir gündemde olan ortak gider faturalarıyla ilgili düzenlemeye gidiliyor. Geçen aylarda AVM ve perakendecilerin çatı kuruluşu olan Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu'nun (TAMPF) hazırladığı uzlaşma metniyle ilk adımları atılan düzenlemenin, kanun koyucuların de ilaveleriyle yasalaşacacağına dikkat çeken sektör temsilcileri, kangren olmuş olan bu problemin gelecek yönetmelikle büyük oranda çözüme kavuşacağını aktardı. Düzenleme kapsamında ortak giderlerin kamu gözetim kurumu tarafından denetlenme, caydırıcı cezalar ve yönetim giderlerine kısıtlama gibi maddelere yer verilmesi öngörülüyor.

AVM lere yeni yönetmelik geliyor! Ortak gider sorunu çözülecek!

ORTAK GİDER GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

Türkiye genelinde hali hazırda 442 AVM ve bu AVM bünyesinde faaliyette bulunan 500’e yakın marka bulunuyor. Ticaret Bakanlığı'nca son gerçekleştirilen düzenlemeye göre ortak giderler, perakende işletmelerinin satış alanlarının AVM'nin satış alanına oranı ölçüsünde bölünüyor. Müştereken tespit edilen gider paylaşım usulü en çok beş sene süreyle uygulanıyor. Yönetim ve pazarlama gibi hizmetler için katılım payı istenebilmesi ise taraflar arasında yapılan sözleşmeyle bağlantılı. AVM yönetimi, her sene mart ayı sonuna kadar, bir önceki senenin ortak giderleriyle ortak kullanım alanı gelirlerine ilişkin rapor hazırlayarak perakende işletmelerine iletmekle sorumlu. Fakat yine sektör temsilcilerinin aktardığına göre; mart ayının geride kalmasına karşın pek çok AVM rapora ilişkin yükümlülüğünü yerine getirmedi. 


Geri Dön