26 / 04 / 2024

AVM'lerin otopark ücreti yılan hikayesine döndü!

AVM'lerin otopark ücreti yılan hikayesine döndü!

 Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD), AVM'lerin kendi otoparklarına ücret alıp almama konusunda serbest bırakılması gerektiğini bildirdi



AYD, Danıştay 8. Dairesi'nin AVM'lerdeki otoparkların 0-3 saat arası ücretli olmasını öngören İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin kararını bozmasının ardından konuya ilişkin görüşlerini açıkladı.

AYD'den yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'daki AVM'lerin toplam araç kapasitesinin 92 bin olduğu, bunların 70 bininin ücretsiz, 22 bininin ise ücretli olduğu belirtilerek, İSPARK'ın İstanbul'da açık, kapalı ve yol kenarı olmak üzere 413 tane otoparkı bulunduğu ve bu parkların toplam kapasitesinin 49 bin 71 olduğu kaydedildi.

Açıklamada, İstanbul nüfusu, taşıt sayısı, otomobil sayısı, otopark kapasitesi sayılarına da yer verilerek, şöyle denildi: "Her bin kişi başına düşen taşıt sayısı 224 iken, her bin kişi başına düşen oto sayısı ise 146'dır. Ayrıca, AVM'ler İSPARK'ın yüzde 44'ü kadar ücretli otopark işletmektedirler. AVM'ler İSPARK'ın 6.47 katı kadar şehri yol kenarı otoparktan kurtarıyor. AVM'ler İSPARK'ın 1,87 katı kadar toplam otopark kapasitesi sunuyor.
AVM yatırımcısının ve yönetimlerinin ilk önceliği otoparklardan ticari kazanç sağlamak değildir. AVM'lerin büyük bir bölümü de otoparklardan para almamayı tercih ediyorlar. Ancak şehir içerisinde ve yakın çevresinde yoğun işyeri ve konut yerleşimleri olan AVM ler öncelik olarak müşterilerine hizmet vermeyi hedefliyorlar. AVM Müşterisi dışında kişilerin AVM otoparklarından yararlanmalarını önlemek amacıyla paralı uygulamalar da söz konusudur. Otoparkın paralı olması ile trafik sıkışıklığının direkt ilgili olmadığı görüşündeyiz.
Trafik sıkışıklığının ana sebebi kentin altyapısındaki yol ve otopark eksikliklerdir. Konut ve ticaret alanlarında gerekli otopark uygulamalarının zorunlu tutulmamasının bedelini AVM'ler ödememelidir.

Sonuç olarak, AVM'lerin kendi otoparklarına ücret alıp almama konusunda AVM'ler serbest bırakılmalıdır. Buna müdahale piyasa ekonomisine müdahale niteliği taşır. O zaman, aynı mantıkla, yoğun bölgelerde, alışveriş caddelerindeki tüm otoparklarda da 0-3 saat arası ücret alınmamalıdır."

AA

Konuyla ilgili basına yer alan diğer haberler

"Ücret alıp almama AVM'lere bırakılsın"

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD), AVM'lerin kendi otoparklarına ücret alıp almama konusunda serbest bırakılması gerektiğini bildirdi. AYD, Danıştay 8. Dairesi'nin AVM'lerdeki otoparkların 0-3 saat arası ücretli olmasını öngören İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin kararını bozmasının ardından konuya ilişkin görüşlerini açıkladı. İstanbul'daki AVM'lerin toplam araç kapasitesinin 92 bin olduğu, bunların 70 bininin ücretsiz, 22 bininin ise ücretli olduğu belirtilen açıklamada, otoparkın paralı olması ile trafik sıkışıklığının direkt ilgisi bulunmadığı savunularak, "Otopark ücretine müdahale piyasa ekonomisine müdahale niteliği taşır" denildi.
Sabah

AVM'ler otoparkta serbest tarife istiyor 

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD), Danıştay'ın AVM'lerdeki otoparkların 0-3 saat arası ücretli olmasını öngören İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin kararını bozmasının ardından konuya ilişkin görüşlerini açıkladı.

Açıklamada "AVM'ler kendi otoparklarına ücret alıp almama konusunda serbest bırakılmalıdır. Buna müdahale piyasa ekonomisine müdahale niteliği taşır" denildi.
Star


Geri Dön