23 / 04 / 2024

Avrasya Tüneli’nin hazırlıkları tamam!

Avrasya Tüneli’nin hazırlıkları tamam!

Avrupa ve Anadolu Yakası’nı boğaz altından karayolu ile bağlayacak bir altyapı projesi olan Avrasya Tüneli projesinin hazırlıkları tamamlandı. Projeyle trafik yoğunluğunun azaltılması hedefleniyor…



Kamuoyunda Avrasya Tüneli olarak bilinen proje, Asya ve Avrupa’yı İstanbul Boğazı altından karayolu ile birleştirecek İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi’nin tüp geçit tünelidir. Haydarpaşa ile Cankurtaran arasında inşa edilen tünel, tamamlandığında Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki mesafeyi 15 dakikaya indirecek. Toplamda 14.6 kilometrelik bir yol güzergahına sahip olacak Avrasya Tüneli’yle İstanbul trafiğinin rahatlatılması hedefleniyor. Nitekim şu anda Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki 100 dakikayı bulan yolculuk süresi düşünüldüğünde trafiğin büyük oranda rahatlayacağı görülüyor. 


Avrasya Tüneli ne aşamada? 

2011 yılında temeli atılan proje Yapı Merkezi önderliğinde Koreli ortaklar SK E&C ve Hanshin tarafından inşa ediliyor. 55 ayda bitirilmesi düşünülen projenin hangi aşamada olduğunu ise Yapı Merkezi açıkladı. Türk – Kore işbirliğindeki proje için yapılan açıklamada, proje hazırlıklarının tamamlandığı söyleniyor. Avrasya Tüneli 26 yıl süreyle işletildikten sonra da kamuya devredilecek.


Avrasya Tüneli’nin hazırlıkları tamam!


Aşama aşama Avrasya Tüneli 

1.3 milyar dolar gibi bir yatırımla hayata geçecek Avrasya Tüneli 3 ana evreden meydana geliyor. Buna göre 1. aşamayı, Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerinde U-dönüşlerin altgeçit olarak ve engellilerin erişimine uygun yaya köprülerinin üst geçit olarak inşa edilmesi oluşturuyor. 


Projenin ikinci aşamasını ise boğaz geçişi meydana getiriyor. Bu bölümde, tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları ve geçiş gişeleri, bir yakada merkezi işletme binası ile birlikte, 5.4 km’lik bir mesafe boyunca her katta çift şerit olmak üzere, iki katlı bir tünel inşaatı yapılıyor. 


Avrasya Tüneli’nin 3. ve son aşamasını da Anadolu Yakası oluşturuyor. Buna göre, Göztepe’de Ankara-İstanbul Devlet Karayolu’na ulaşan mevcut D-100 yolunun iki köprülü kavşak, bir üstgeçit ve üç yaya köprüsünün engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde modernizasyonu dahil olmak üzere, yaklaşık 3.8 km boyunca genişletilerek 2x3 ve 2x4 şeritten 2x4 ve 2x5 şeride çıkarılıyor. 


Avrasya Tüneli’ne ödül var 

Boğazın iki yakasını birleştirecek Avrasya Tüneli’ne Euromoney Dergisi tarafından en iyi finansman antlaşması ödülü de verildi. Avrasya Tüneli için Uluslararası ve Türk Bankaları tarafından sağlanan 960 milyon dolar tutarındaki 18 yıllık proje finansman anlaşmaları 11 Aralık 2012 tarihinde Ankara’da imzalanmıştı.


İşte Avrasya Tüneli…

» Avrasya Tüneli, gelişmiş erişim olanağı, azalan seyahat süreleri ve artan güvenilirlik sayesinde İstanbul’a ekonomik ve sosyal değer katan güvenli bir ulaşım altyapısıdır.


» Boğaz geçişi tüneli ikişer şeritli ve iki katlı olarak inşa edilecektir.


» Tünel yalnızca hafif araçların (otomobiller) kullanımına izin verilecek şekilde tasarlanmıştır. Tünelden ticari ruhsatlı tüm araçlar dahil ağır taşıtlar veya iki tekerlekli araçlar (motosiklet, bisiklet) ve yayalar geçemeyecektir.


» Avrasya Tüneli, mevcut Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin trafik yüklerini paylaşarak İstanbul’un daha dengeli bir şehiriçi ulaşımı hedefine katkıda bulunacaktır.


» Avrasya Tüneli, Anadolu ile Trakya arasında doğrudan ulaşım olanağı sağlayacak olan bir "transit" güzergah yaratacaktır.


» Avrupa yakası bağlantı yolu, İstanbul Boğazı geçişi ve Anadolu yakası bağlantı yolu ile birlikte Avrasya Tüneli üç bölümden oluşmaktadır.


» Tünelin Boğaz geçişi 5.4 km olacaktır.


» Boğaz geçişi tünelinde TBM (Tunnel Boring Machine – Tünel Kazma Makinesi) adı verilen teknolojiden yararlanılacaktır.


» Avrasya Tüneli'nin tercih edilmesinde öne çıkacak özelliklerinden biri de olumsuz hava koşullarından hiçbir surette etkilenmemesidir.


» Yapı güvenliğinin üst düzeyde olması, Avrasya Tüneli'nin ihtiyaç halinde sığınak olarak kullanılmasına imkan tanıyacaktır.


» Avrasya Tüneli, Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı ve Anadolu yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki en pratik güzergah olacaktır. Avrasya Tüneli'nin iki havalimanı arasında sağlayacağı entegrasyonun İstanbul'un uluslararası hava ulaşımındaki konumuna önemli katkıda bulunması beklenmektedir.


» Avrasya Tüneli Projesi'nin trafik etütleri 2008 yılında başlatılmış ve bu amaçla kent ulaşımı planlaması alanında uluslararası uzman kuruluşlar görevlendirilmiştir. Bugüne kadar yapılan ve halen süregelen gelişkin modellemelerde proje güzergahtan etkilenecek trafik ile birlikte İstanbul kent içi ulaşımı ve kıtalararası geçişler Jacobs Danışmanlık firması tarafından gerçekleştirilen simülasyonlarla ele alınmıştır.


» Anadolu yakasından başlayacak olan tünel inşaatı, TBM makinesinin deniz tabanının yaklaşık (deniz tabanına en yakın noktada) 25 metre altından toprağı kazarak ve iç çeperleri oluşturarak ilerlemesi sonucunda Avrupa yakasında tamamlanacaktır.


» Boğaz geçişinin dışında kalan bağlantı tünellerinin inşası ise NATM (New Austrian Tunnel Method – Yeni Avusturya Tünel Yöntemi) yöntemiyle gerçekleştirilecektir.


» Avrasya Tüneli’nin yüklenicisi ATAŞ, her biri büyük  ölçekli altyapı ve ulaşım projeleriyle tanınan  yerli ve yabancı firmaların ortaklığında kurulmuştur.


» ATAŞ’ın ortakları Türkiye’den Yapı Merkezi ve Kore merkezli SK E&C firmalarıdır.


» Yapı Merkezi’nin proje lideri olarak konumlandığı ATAŞ’ın her bir ortağı, dünyanın farklı bölgelerinde kazandıkları deneyimleri Avrasya Tüneli’ne aktararak kendi teknik uzmanlıklarıyla projeye katkı sağlamaktadır.


» ATAŞ, Türkiye’nin reel ekonomisine kazandırdığı uluslararası öz sermaye ile de öne çıkmaktadır. ATAŞ’ın 25 milyon TL’lik öz sermaye ile kuruluşuyla birlikte, Türkiye’ye 18 milyon TL yabancı öz sermaye  katılımını taahhüt etmiştir. Bu rakam, ITO sıralamasına göre 2009 yılının en yüksek yabancı öz sermaye katkısıdır.



Geri Dön