28 / 03 / 2024

Avrupa ile Anadolu yakası ofis stokunda birbiriyle yarışıyor!

Avrupa ile Anadolu yakası ofis stokunda birbiriyle yarışıyor!

Avrupa ile Anadolu yakası ofis stokunda birbiriyle yarışıyor. Yıllardır ofis pazarının Avrupa yakasından daha az hareketli olduğu Avrupa yakası, İstanbul Finans Merkezi 'yle atağa geçti




İstanbul'da konutun yanı sıra ofis projeleri de hız kazanıyor. 3.5 milyon metrekare ofisin bulunduğu İstanbul'da stokun, yeni geliştirilen ve inşaat halinde olan projelerle birlikte 3 yıl içinde 6.5 milyon metrekareye çıkması bekleniyor. Avrupa yakasında Anadolu'dan yaklaşık 1 milyon metrekare daha fazla mevcut stok bulunuyor. Anadolu Yakası'nda İstanbul Finans Merkezi projesinin de etkisiyle Avrupa Yakası'na eşit sayılabilecek büyüklükte bir geliştirme yapıldığı göze çarpıyor. "Son dönemde çok yüksek ofis arzı geliyor. Önümüzdeki 3 yılda İstanbul mevcut organize ofis stoku kadar stoka sahip olacak" diyen Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı şöyle konuştu: "Eğer planlanan geliştirmeler ve inşa edilen projeler yapılırsa bugün 3.5 milyon metrekare olan ofis alanı 2017 sonuna kadar 6.5 milyon olacak. Proje ve inşaat halindeki 3 milyon m2 ilave stokun yaklaşık 1 milyon metrekaresi 'İstanbul Finans Merkezi' projesinden geliyor. 


Yabancı yatırımcılar ofis kiralarını uçurdu

Yabancı yatırımcı profesyonel hayatın merkezi Levent-Maslak hattına rağbet ediyor. Bu rağbet, bölgede yeni projeler geliştirilmesine ve bölgenin boşluk oranlarının, grafiğin en üst noktalarına taşınmasına sebep olurken kiralar da yükselmeye devam ediyor. İstanbul'un en pahalı metrekare kiralarına sahip Levent Maslak Bölgesi'nde birim kira değerleri 25 ila 45 dolar arasında değişiyor. Basın Ekspres Yolu'ndaki A sınıfı ofislerin birim kirası 9 dolardan başlıyor, 20 dolara kadar çıkıyor. Kağıthane'de bir ofisin kirası ortalama 16 ila 20 dolar arasında değişiyor. Altunizade'de kiralar ortalama 19 ila 25 dolar aralığında. Ümraniye'de ise kira değerleri 20 ila 30 dolar aralığında seyrediyor. 



Dünya


Geri Dön