25 / 04 / 2024

Avrupalı diplomatik temsilcilerden İsrail'in Doğu Kudüs’teki yıkımlarına tepki!

Avrupalı diplomatik temsilcilerden İsrail'in Doğu Kudüs’teki yıkımlarına tepki!

Kudüs ve Ramallah'taki Avrupalı diplomatik temsilcileri, İsrail'in Doğu Kudüs’teki yıkım çalışmalarına tepki gösterdi.



İsrail'in Filistin'in Doğu Kudüs'teki yıkım uygulamalarına Kudüs ve Ramallah'taki Avrupalı diplomatik temsilciler tarafından tepki geldi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; temsilciler söz konusu uygulamanın yasa dışı olduğunu dile getirdi. 

AB diplomatik temsilcisi ve AB ülkeleri misyon başkanları tarafından yapılan ortak açıklamada İsrail güçlerinin 29 Haziran'da işgal ettiği Doğu Kudüs'te yer alan Silvan Mahallesi'nin El-Bostan bölgesinde Filistinlilere ait bir dükkanı yıktığı, bölgede yıkım tebligatı gönderilen binaların yer aldığı ve 20 konutun yıkım tehdidiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Avrupalı diplomatik temsilcilerden İsrail in Doğu Kudüs’teki yıkımlarına tepki!

El-Bostan bölgesinde binden çok Filistinlinin evlerine yönelik yıkım tehdidi olduğu belirtilen açıklamada, bunlara ek olarak İsrail Yüksek Mahkemesinin 2 Ağustos'ta Şeyh Cerrah Mahallesi'nde evlerini boşaltması istenen 27 aileden 4'ünün itiraz talebini kabul edip etmeyeceği dile getirildi. 

Gerginlik tırmanıyor

Tahliye iddialarının temelini oluşturan İsrail yasalarının işgalci güç olarak İsrail'i, bölgedeki halkı koruma sorumluluğunda kurtarmadığı ifade edilen  açıklamada, şu detaylar yer aldı. 

"İsrail'in Yahudi yerleşim politikası uluslararası hukuka göre yasa dışıdır. Tek taraflı bir uygulamadır. Zorla göç dayatması, evlerin tahliye edilmesi, yıkılması ve el konulması da böyledir. Bu uygulamalar, bölgede gerginliği tırmandırıyor; şiddeti ve insani sıkıntıları artırıyor. İsrail makamlarının bu uygulamaları hemen durdurması, Filistinlilere inşaat için gerekli izinleri vermesi gerekiyor."

Avrupalı diplomatik temsilcilerden İsrail in Doğu Kudüs’teki yıkımlarına tepki!

Açıklamada AB'nin iki devletli çözümü desteklediği ifade edildi. 

İşgal edilen Doğu Kudüs'te, Mescid-i Aksa'nın güneyinde bulunan Silvan Mahallesi stratejik önemiyle ön planda yer alıyor. Mahallenin Batın El Hava bölgesinde sayıları 86'ya ulaşan Filistinli aileden toplam 725 kişi, El-Bostan bölgesinde de 1550 kişi İsrail'in yıkım ve tehcir politikaları sebebiyle evlerini kaybetme korkusuyla yaşıyor. İsrail, Batın El Hava'da Filistinlilere ait bazı evlerin "Yahudilere ait araziye" inşa edildiğini iddia ederek boşaltılmasını talep ediyor. El-Bostan bölgesinde ise bazı evleri ve dükkanları "imar izni" olmadığı sebebiyle yıkmayı planlıyor.

İsrail güçleri, Batı Şeria'da yapım aşamasında olan bir evi yıktı!


Geri Dön