25 / 04 / 2024

Avustralya Sydney'de Türklere özel bakım evi inşa edilecek!

Avustralya Sydney'de Türklere özel bakım evi inşa edilecek!

Avustralya’nın Sydney kentinde bakıma muhtaç Türk yaşlılar için 102 yataklı bakım evi kurulacak. 3 bin 800 metrekarelik arsaya inşa edilecek bakım evinin inşa planları onaylandı.



Avustralya’ya 1968 yılında göç eden ve bu ülkede yaklaşık yarım asrı geride bırakan Türkler, kurdukları camiler, dernekler, okullar, ve sosyal kurumların yanı sıra yaşlılarını da unutmayarak bakım evi projesi hazırladı.


Sydney’deki Gelibolu Camisi yanındaki 7 evin bulunduğu 3 bin 800 metrekarelik arsaya kurulacak bakım evinin inşa planları onaylandı. Evlerin yıkılmasıyla yakında inşaatına başlanacak 102 yataklı bakım evinin Ocak 2018’de bitirilmesi planlanıyor.


Auburn Türk İslam Kültür Merkezi Derneği Başkanı Dr. Abdurrahman Asaroğlu, AA muhabirine "Rahmet Bakım Evi" adı altında hizmet verecek bakım evini anlattı.


Asaroğlu, bakıma muhtaç Türklere hizmet vermek için böyle bir kuruma ciddi ihtiyaç duyduklarını söyledi.


Avustralya’ya ilk gelen Türklerin 70’li yaşlara ulaştıklarını, bakıma muhtaç haldeki birçoğunun ise hastanelerde ve bakım evlerinde kaldığını hatırlatan Asaroğlu, "Bir kısmı şu anda hastanelerde kalıyor. Daha da acı olan tarafı, bizim tespit ettiğimiz yaklaşık 300 kişi bakım evinde ve bakım evlerindeki durumları iç açıcı değil. Kültürel hassasiyetleri olmayan şartlarda bulunuyorlar." dedi.


Rahmet Bakım Evi’nin bir huzurevi olmadığını, evde bakılması mümkün olmayan yaşlıların bu merkezden istifade edeceğine vurgulayan Asaroğlu, "İdealde bir evladın annesini, babasını bakım evine koyması mümkün değil. Hele de dini hassasiyeti olan bir kardeşimizin böyle bir şey yapması mümkün değil." ifadesini kullandı.


Asaroğlu, huzurevlerinde kalmak için yaşlı olmanın yettiğini ancak Rahmet Bakım Evi'nde hastalıkları, dertleri, sıkıntıları bazen evlatların karşılamayacağı noktalarda olan yaşlıların kalacağını belirtti.


Yaşlılar 24 saat doktor kontrolünde olacak


Evinde tek başına kalan ve bakıma muhtaç yaşlılar için camiyle yan yana bir bakım evinin daha ideal olacağına inancını dile getiren Asaroğlu, "Bakım evinde 24 saat doktor gözetimi, Türkçe konuşan, kendi evlatları yerinde olan bakıcılar olacak. Bunlar büyük bir avantaj. Ayrıca camimizin gölgesinde, fırsat olduğunda ihtiyaç olduğundan daha çok ziyaretçileri olacak." şeklinde konuştu.


Federal hükümetten 10 milyon dolar destek


Sydney’de Türklere ait ilk bakım evi olma özelliğini taşıyan ve 25 milyon Avustralya dolarına mal olacağı tahmin edilen Rahmet Bakım Evi’ne Avustralya Federal Hükümeti’nin 10 milyon dolar yardım ettiği açıklandı. Dev projeye Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Türklere ait Redfern, Bonnyrigg, Erskineville, Wollongong ve Mt Druitt cami dernekleri de destek veriyor.​




Konya Haber


Geri Dön